Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2016 11:59

Що таке рейдерство? І як його побороти?

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Минулого року відбулося 3000 спроб незаконного захоплення майна і практично усі успішні. Кожного дня для українців існує загроза стати «жертвою» рейдерства. Незалежно від соціального статусу та розміру майна - усі перебувають у зоні ризику.

Минулого року відбулося 3000 спроб незаконного захоплення майна і практично усі успішні. Кожного дня для українців існує загроза стати «жертвою» рейдерства. Незалежно від соціального статусу та розміру майна - усі перебувають у зоні ризику.

Раніше, у роки «царювання» попередньої влади, наші громадяни мали дуже високі шанси лишитися ошуканим. Наразі завдяки функціонуванню Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації масштаби проблеми стали меншими, але на жаль, питання рейдерства в Україні не втратило своєї актуальності і сьогодні.

Адже «попередники» нівелювали права громадян на приватну власність та перспективи розвитку країни у фінансовій і економічній сфері. Шанси відстояти своє майно були рівні нулю. По-перше, корумповані суди навмисно затягували справи. По-друге, за час, протягом якого суд розглядав справу, активи підприємств фактично «повністю випаровувались», а «жертви» рейдерських захоплень не мали ні бажання, ні сил, ні нервів і тим паче коштів аби продовжувати боротьбу.

Розуміючи необхідність ефективної боротьби, оновлена команда Мін'юсту почала кропітку працю у сфері запобігання рейдерству.

Адже першочергове завдання держави – надійно захистити приватну власність та підвищити рівень довіри до держави наших громадян та іноземних інвесторів, які повинні побачити в Україні інвестиційно-привабливого партнера.

З чого починали?

У січні цього року була створена Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Дана Комісія дозволяє уникнути судової тяганини, оскільки у її силах скасовувати протиправні дії реєстраторів в адміністративному порядку. Це надає законному власнику можливість швидко (у 30-денний термін) повернути незаконно відчужене майно.

Без законодавчого підґрунтя будь-яку реформу можна вважати нікчемною

У період з січня по травень 2016 року до Комісії надходили скарги від законних власників відчуженого майна. На основі ґрунтовного вивчення рейдерських схем, які існували ще з 2002 року, було розроблено законопроект під номером 5067.

6 жовтня 2016 року у Верховній Раді України було прийнято новий «Антирейдерський закон».

Цим законом ми не тільки попереджаємо левову частку махінацій рейдерів, які існують на сьогодні, а і введемо ряд новел, що є необхідними як для представників бізнесу, громадського сектору та пересічного українця, так і для інвестиційної привабливості держави.

Що це за новели? Кого вони стосуються?

Фундаментальним нововведенням стало посилення кримінальної відповідальності. Відтепер за заволодіння чужими активами зловмисники будуть позбавлені волі до 10 років.

Не менш важливе збільшення розміру адміністративної відповідальності рівно в 25 разів (з моменту підписання закону ця сума становитиме 8500).

Якщо ж говорити про нотаріальне посвідчення, то з моменту набрання чинності Антирейдерським законом, підписи голови та секретаря або учасників зборів при реєстрації змін щодо юридичної особи, а також нотаріальне посвідчення підписів на статуті, заяві про вихід із товариства та інших важливих документах стане обов`язковим.

Окрім цього, ми лімітували принцип екстериторіальності, нотаріуси повноважні здійснювати реєстрацію лише у межах своєї області.

Наступний крок – ускладнення процедури відкриття нового розділу у реєстрі нерухомості та усунення можливості існування двох розділів у Реєстрі паралельно. Таким чином, ніхто не зможе користуватись цією функцією Реєстру з метою незаконної зміни власника.

Також відповідно до нового закону Міністерство юстиції уповноважене здійснювати моніторинг роботи реєстраторів та передавати відомості про порушення до правоохоронних органів.

«Антирейдерський закон» не тільки для представників бізнесу?

Команда Мін`юсту розуміє, що дуже важливо сприяти розвитку громадянського суспільства. У новому законі ми подбали про громадські та благодійні організації.

По-перше, представники зазначених типів об’єднань не повинні нотаріально посвідчувати підписи на рішенні про внесення змін та установчих документах, окрім випадків, коли вони самостійно встановлюють таку вимогу у своїх установчих документах.

Наступний важливий момент – це зменшення плати за внесення змін до установчих документів у три рази, що усуває зайві витрати.

І остання, але не менш важлива зміна - це припинення членства керівника або заступника громадської організації лише у разі обрання на керівну посаду нової особи.

Перед нами було завдання зрозуміти проблему рейдерства на сьогодні, подивитися по-новому на це питання, на яке «попередники» не звертали уваги. Ми розробили потужний інструмент боротьби з несанкціонованим заволодінням чужого майна, налагодили співпрацю з Національною поліцією, представниками бізнесу та авторитетними громадськими організаціями.

Тільки разом та комплексно ми можемо вирішувати такі глобальні питання й протидіяти рейдерству усіх масштабів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]