Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2018 22:52

Енергетичний комплекс Києва має контролювати громада міста

Голова Київської міської організації ВО "Свобода"

Те, що олігарх, який контролює енергетичний комплекс столиці, має бути позбавлений монопольного контролю над ним є очевидним, гадаю, для більшості киян.

Опалювальний сезон 2017 – 2018 років, після пролонгації провладними депутатами договору оренди тепломереж, має стати останнім, коли спонсор тероризму Ахметов тримає в заручниках все місто. У квітні 2018 року все майно повинно перейти в підпорядкування КП «Київтеплоенерго». В запиті Департаменту житлово-комунальної інфраструктури від 16 листопада 2017 року зазначалось, що орієнтовний обсяг витрат, які виникнуть після передачі майна від ПАТ «Київенерго» становить 2,1 млрд. грн.

Але в прийнятому бюджеті на 2018 рік на цю статтю витрат не виділено жодної копійки. Постає питання: чи буде керівництво міста знову захищати енергетичного вампіра ?  Мабуть, що так. Влада не збирається брати на себе відповідальність у вирішенні даного питання. Тим більше, пролонгація договору – це шанс продовжувати обкрадати громаду та заувальована спроба прибрати до рук тепломережі Києва.

Мешканці столиці повинні знати кому насправді слід дякувати за відсутність опалення та гарячої води на фоні постійного підвищення тарифів. За зношені тепломережі, на заміну яких не виділяється ні копійки, в результаті чого маємо понад 9500 аварій на рік, а це більше, ніж одна аварія на годину. Цьому вже ніхто не дивується, проте це не означає, що так має бути.

Те, що олігарх, який контролює енергетичний комплекс столиці, має бути позбавлений монопольного контролю над ним є очевидним, гадаю, для більшості киян. ВО «Свобода» єдина фракція в Київраді, яка реально протидіяла та голосувала проти рішення, яке продовжувало в часі цей контроль.

Ми мали альтернативний проект рішення, яким ще в кінці 2017 року передбачалось розірвання 16 річного контракту та проведення повного аудиту. Слід зазначити, що станом на 1 січня 2006 року частка держави в «Київенерго» складала 50% акцій, а 12,73% належали територіальній громаді міста Києва. Сьогодні ж Ахметову та афільованим з ним структурам завдяки корупційним схемам і не без активної участі посадовців найвищого рівня, належить 97,4% акцій. Потрібно розслідувати злочин щодо втрати 12,73% акцій ПАТ «Київенрго».

Які переваги мали б кияни у випадку розірвання договору з «Київенерго» та прийняття   майна у комунальну власність міста? По-перше, це – відповідальність за якість надання послуг, відповідальність за ремонт тепломереж. Друге - ми зможемо контролювати тарифи. Для порівняння, у Хмельницькому теплоенергетичний комплекс міста повністю перебуває в комунальному управлінні. Як результат, найнижчі тарифи на тепло серед усіх обласних центрів України, а відповідне підприємство навіть дає прибутки.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]