Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2015 00:07

SpaceX швидше проведе вибори на Марсі, ніж ЦВК введе цифровий підпис

Бюджетні витрати на виборчі процеси постійно збільшуються, а інформаційний сервіс ЦВК залишається приблизно на рівні 1995 р., коли ЦВК було присвоєно домен GOV.UA.

1 млрд 33 млн грн. 
 
Саме таку суму субвенцій малими літерами зазначено на офіційному сайті Центральної виборчої комісії (ЦВК): «розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення виборів місцевих виборів у жовтні 2015 р. складає 1 млрд 33 млн грн. (http://www.cvk.gov.ua/news/news_09092015.htm).
Один млрд грн., Карл (вибачте, не втримався)! Це при загальній сумі видатків держбюджету у розмірі 581 млрд грн. на весь 2015 р. для забезпечення всіх державно-суспільних потреб. 
 
Не буду піднімати одвічного питання про те куди та як діваються гроші на вибори, а лише торкнуся організаційних моментів виборів. 
 
Юридично супроводжуючи вибори у 2010-1015 рр. мені та партійному секретаріату постійно трапляються випадки, коли якесь питання не врегульовано законом чи відповідною постановою. На останніх виборах я звертався до ЦВК з питань: 
 
-      чому на сайті ЦВК відсутній зразок заяви на представництво у  виборчій комісії з правом дорадчого голосу; 
 
-        чому на сайті ЦВК відсутній зразок заяви на висунення мера від партії; 
 
-    чому на сайті ЦВК відсутній зразок заяви про відкликання кандидатури від участі у виборах; 
 
-            чи змінився не врегульований законом перелік документів, які слід записувати на цифровий носій; 
 
-                хотів проконсультувати з приводу відкриття виборчих рахунків; 
 
-            ще мав перелік питань, які потребували 1-2 хв. уваги представника виборчої комісії, але на які у них не було часу (бажання) мені відповідати. 
 
В ЦВК мені ввічливо пояснили що я поганий юрист, раз звертаюся до них з питаннями (хоча регламент ЦВК і передбачає консультативно-методичне забезпечення), та повинен про все читати в законі. 
 
Тобто, при витратах 1 млрд 33 млн грн. наших коштів з держбюджета на вибори 2015 р. ми маємо: 
 
-      відсутність «гарячої» телефонної лінії у ЦВК та ТВК, де можна проконсультуватися; 
 
-              ігнорування  електронних листів; 
 
-    ігнорування листів надісланих Укрпоштою (суто для доказів переписки надіслав); 
 
-      я вже мовчу за можливість зв’язку по Скайпу чи  можливості надавати документацію до виборчих комісії за допомогою електронного підпису.
Але для мене стало остаточним надлишком, коли у виборчій комісії не виявилося чайника, і вони витрачають свій (наш) час бігаючи з кабінету в кабінет щоб нагріти води. 
 
Бюджетні витрати  на виборчі процеси постійно збільшуються, а інформаційний сервіс ЦВК залишається приблизно на рівні  1995 р., коли ЦВК було присвоєно домен GOV.UA. Мені здається, що компанія SpaceX швидше колонізує Марс та проведе там електронні вибори, ніж у нас ЦВК застосує новітні технології у виборчому процесі. 
 
Тому через відсутність елементарної консультаційної підтримки учасників виборчого процесу зі сторони ЦВК збільшується кількість технічних помилок у документах, що у непоодиноких випадках унеможливлює реєстрацію кандидатів у депутати, їх довірених осіб, спостерігачів та ін. учасників процесу. 
 
Щоб слова не розходилися із справою, мною у співробітництві з Українською республіканською партією подано до ЦВК листа з пропозиціями виконання ними консультативно-методичного забезпечення. 
 
Та швидше за все, доведеться відстоювати виконання ЦВК їхнього регламенту через суд шляхом вимог до Управління інформатизації.
То ж продовжуємо докладати зусиль на зміну системи на краще.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]