Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2012 13:26

ЦВК запустила механізм фальсифікацій

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні Центральна виборча комісія своєю постановою повністю змінила порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій на виборах до Верховної Ради.

Напередодні Центральна виборча комісія своєю постановою повністю змінила порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій на виборах до Верховної Ради. Таке рішення ЦВК прийняла пізно ввечері, до того ж за відсутності журналістів. І це при тому, що жеребкування кандидатур до складу ДВК має відбутися не пізніше 21 вересня – тобто вже за декілька днів.

 Так, якщо згідно з попередніми нормами жеребкування мало відбуватися окремо щодо кожної ДВК в межах округу, то зараз, з ініціативи члена ЦВК за квотою Партії регіонів Олександра Шелестова, пропонується провести одне жеребкування щодо всіх ДВК одночасно. Тобто жеребкування буде проводитися окружними виборчими комісіями за таким же принципом, як і проводилося жеребкування у ЦВК для формування самих ОВК. Тому вже зараз можна легко спрогнозувати, що значну частину місць у дільничих виборчих комісіях отримають партії-сателіти Партії регіонів.

 У такий спосіб Центрвиборчком дав старт масштабному фальшуванню майбутніх парламентських виборів. Оскільки прийнятий порядок дозволить провладній партії взяти під контроль всі дільничі виборчі комісії та відповідно отримати прямий доступ безпосередньо до процедури підрахунку бюлетенів.

Окрім того, час для прийняття подібного рішення ЦВК обрала не випадково. Затвердивши зазначену постанову за п’ять днів до початку самого жеребкування, Центрвиборчком фактично позбавив суб’єктів виборчого процесу права оскаржити це рішення. Адже для судового розгляду подібної справи необхідно значно більше часу, ніж залишилося до початку жеребкування.

Такі дії ЦВК свідчать виключно про одне – провладна партія чітко розуміє, що програє у чесних виборах, і тому не гребує жодними брудними методами для утримання «на плаву». Одним із яких і є зміна правил вже під час гри. Тільки от ціна такого шулерства зависока – цей прецедент може стати підставою для визнання виборів недемократичними.  
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]