Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2012 17:08

Схема фальсифікацій від влади: на кожного українця – по два бюлетня?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Сьогодні стартував перший пленарний тиждень останньої сесії Верховної Ради України напередодні парламентських виборів.


Сьогодні стартував перший пленарний тиждень останньої сесії Верховної Ради України напередодні парламентських виборів. Попри неодноразові заяви провладних депутатів про те, що на напередодні виборів парламентарі не розглядатимуть жодних одіозних законопроектів, дива не сталося. Фактичний стан справ, як завжди, пішов у розріз із обіцяним ПР. Все йде до того, що порядок денний складамителься із двох різновидів документів: тих, що обіцятимуть українцям напередодні виборів «різке покращення», та тих, що створюватимуть чисельні механізми для фальсифікацій.

Зокрема, однією із таких ініціатив є нещодавно розроблений урядовий законопроект №11035 про внесення змін до низки законів щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності. Його парламентарі мають розглянути вже цього тижня.

Суть законопроекту зводиться до того, що нині нібито існує крайня необхідність зменшити перелік так званих «документів суворої звітності». Оскільки, на думку Міністерства юстиції, виготовлення бланків суворої  звітності - вкрай витратна процедура. А це, в свою чергу, впливає на вартість послуг, зокрема, - видачу таких документів.

Певна логіка в цьому є, якби не одне значне «але». Так, зі списку документів суворої звітності пропонується вилучити виборчі бюлетені, які використовуються на виборах президента України, народних депутатів та депутатів місцевих рад. Наслідок таких дій – величезне поле для зловживань під час підрахунку голосів. Поясню чому.

 Нині по відношенню до документів суворої звітності застосовуються жорсткі правила їх обліку. Відтак, появу «зайвих» документів досить легко відстежити. У разі ж прийняття зазначеного законопроекту, якщо бюлетень вже не буде документом суворої звітності, то до нього не пред’являтимуться жорсткі вимоги обліку та контролю за його зберіганням. Фактично такими діями чинна влада створює механізми для «замітання слідів» вчинених фальсифікацій.

Найдивнішим у даному випадку є те, що лише три місяці минуло відтоді, як Кабмін своєю постановою затвердив список документів суворої звітності. Тоді в цьому «новому» переліку урядовці залишили майже всі документи, що нині планують вилучили з відповідних законів.

Причина такої «непослідовності» чинної влади очевидна – отримавши останні вкрай низькі рейтинги, ПР намагається створити якнайбільше дієвих схем фальсифікації. Схоже на те, що нинішня влада збирається втілити в життя анекдотичний випадок, який мав місце на останніх президентських виборах нашого східного сусіда. Тоді згідно рейтингу, який оприлюднив один із центральних телеканалів, переміг кандидат у президенти, який отримав 147% голосів.  

Тільки от при цьому представники влади замовчують одну суттєву деталь – згідно закону зміна статусу бюлетеня як документа суворої звітності жодним чином не відміняє відповідальності за його втрату або псування. Зокрема, бюлетні мають зберігатися п’ять років після проведення голосування і протягом цього ж часу існує можливість повторно перевірити правомірність дій членів комісії та відповідно у разі виявлення здійснених порушень притягнути їх до кримінальної відповідальності.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]