Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2012 16:38

У боргах, як у шовках або Азаров "повісив" на українців ще 1 мільярд $

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні Кабінет Міністрів затвердив постанову, згідно якої зовнішній борг України збільшився ще на мільярд доларів.

Напередодні Кабінет Міністрів затвердив постанову, згідно якої зовнішній борг України збільшився ще на мільярд доларів. Чим була викликана необхідність таких дій - можна легко з’ясувати, пригадавши останні публічні заяви чинного прем’єра. Але про все по порядку.
Так, 27 серпня 2012 року Кабмін погодив випуск єврооблігацій на 1 мільярд доларів під 7,95% річних. А простіше кажучи, в черговий раз збільшив зовнішній борг України. Кінцевий термін погашення цього запозичення – через три роки – до 4 червня 2014 року.
Найбільш шокуючим фактом у цьому випадку є той відсоток, під який бралися зазначені кошти. 7,95% річних – це щонайменше у вісім разів вище за передбачену у даному питанні норму. Оскільки звичайною практикою вважається відсоткова ставка до 3% на рік. Навіть така найкризовіша європейська країна, як Греція, для якої загроза дефолту вже перетворилася на буденне явище, не бере позики під такі височенні відсотки, на які погодилася чинна влада України.
Більше того, прямим наслідком подібних «грубих» запозичень стане збільшення зовнішнього державного боргу України щонайменше на 8% вже до кінця цього року. Так, якщо станом на 31 липня він становив 62 мільярди доларів, то, за прогнозами фахівців, в грудні цей показник зросте до 67 мільярдів. Це досі небачений в Україні темп приросту. До цього часу завеликим вважався цьогорічний «стрибок» зовнішнього боргу країни, коли у порівнянні з показниками червня 2011 він зріс на 5%. Схоже, регіонали нарощують темпи, тільки от в тій сфері, яка нічого доброго пересічним українцям не принесе – лише за останні два роки «завдяки» їхнім зусиллям зовнішній борг України збільшився удвічі.  А сплата всіх цих взятих у користування коштів та відсотків за них фактично «вішаються» на наших громадян, на ті податки, які вони щомісяця платять до держбюджету.
І це зовсім не випадковий збіг обставин, що Кабмін вирішив позичити мільярд доларів якраз напередодні парламентських виборів. Це було зроблено для того, щоб в черговий раз не постраждала і так далеко не позитивна репутація чинної влади. Адже, у вересні Україна має виплатити Міжнародному валютному фонду … 1 мільярд доларів. У бюджеті таких коштів немає – після регіоналів там хіба що дірку можна побачити. Саме тепер і стає зрозумілим, чому чинна влада погодилася взяти цей кредит під у кілька разів завищені відсотки – їм, як кажуть, «не було чим крити».
І щойно знайшовши принаймні якийсь спосіб відтермінувати падіння України у ту боргову яму, в яку її завела нинішня влада, прем’єр Азаров одразу ж робить публічну заяву. Мовляв, завдяки політиці регіоналів Україна починає скорочувати зовнішні борги. Тільки от справжній наслідок кількарічних дій чинної влади полягає як раз у протилежному - станом на сьогодні наша країна у боргах, як у шовках. І кінця краю їм поки що не видно.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]