Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2012 18:08

"Руїну подолано"? Ні! Соцініціативи провалено!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Три місяці минуло відтоді, як розпочалося втілення в життя соціальних ініціатив чинного президента, а із дня їх анонсування пройшло ще більше – майже півроку.

Три місяці минуло відтоді, як розпочалося втілення в життя соціальних ініціатив чинного президента, а із дня їх анонсування пройшло ще більше  – майже півроку. За весь цей час Янукович мало не на кожному кроці «звітував» про нібито «надуспішні» результати запровадження зазначених ініціатив у життя, а біллбордами із так званими «досягненнями» ПР без перебільшення нині завішена майже третина усіх рекламних площ країни. Так, останню «казку» про те, як покращилося життя кожного українця після приходу до влади Партії Регіонів, чинний президент розповідав як раз напередодні – на з’їзді провладної партії. Проте, чи так це все відбувається насправді, як розповідає Янукович – ще варто розібратися. І саме зараз – через півроку, коли вже мають бути відчутними перші якісні зміни, - прийшов цей час.
Давайте розпочнемо із найцікавішої з точки зору реалізації соціальної ініціативи чинного президента. Так, він пообіцяв, що кожна молода родина, яка не має власного житла, зможе скористатися здешевленою державною іпотекою, взявши кредит на квартиру під 3% річних, решту відсотків – компенсує держава. Досить гарна перспектива для молоді, зважаючи на те, що станом на сьогодні понад 70% молодих родин доводиться винаймати житло. Завеликий відсоток. А оскільки молодь є найактивнішою частиною суспільства, цілком логічним було б те, що саме цей пункт соцініціатив мав би реалізовуватися якнайшвидше. Але на ділі все виявилося зовсім не так – за час, що минув, лише 73 чоловіки скористалися іпотекою Януковича. Висновок напрошується один – президент не зміг виконати власної обіцянки, а, скоріше за все, навіть й не збирався.
Згідно наступної ініціативи всі пенсіонери України мали отримати по 100 гривень. Цей пункт програми чинний президент виконав. Проте назвати його позитивним – язик не повертається. Поясню чому: замість того, щоби нарешті осучаснити пенсії, тобто додати до них щонайменше по 334 гривні, які люди отримуватимуть щомісяця, чинний очільник «зекономив» бюджетні кошти, видавши одноразово та ще й суму утричі меншу.
Про виплату «Ощадбанківських тисяч» взагалі сумно згадувати – станом на сьогодні їх отримали лише 2% усіх вкладників. Нинішня влада пояснює таку ситуацію тим, що нібито цьогоріч обіцяні кошти отримають лише ті, хто встиг до 1 січня 2012 року у телефонному режимі зареєструватися в «Реєстрі вкладників заощаджень громадян», до решти черга має дійти вже наступного року.  Але тут варто врахувати те, що за анонсованим для реєстрації номером телефону було просто неможливо додзвонитися. Результат такого «ручного коригування» попиту - від початку видачі ощадбанківських тисяч за ними звернулося лише 6,5 мільйонів громадян. І відтоді ця цифра залишається незмінною навіть попри те, що насправді Ощадбанк заборгував кошти близько 30-ти мільйонам українців.
Окрім цього, тут ще варто згадати скандальний закон про внесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік, який протягнули провладні депутати й підписав президент. Цим документом витратна частина держбюджету була збільшена на 33,3 мільярди гривень.  Тоді ці зміни аргументували тим, що саме цих коштів бракує для реалізації соцініціатив Януковича. Проте, як виявилося, лише половина з них пішла за проголошеним призначенням. Другу ж половину витратили на оздоровлення і перельоти вищих посадовців, на матеріально-технічне забезпечення Кабміну та на Державну судову адміністрацію України, тобто – на чинну владу.
Ось такими є нинішні реалії. Як виявилося, підбивати підсумки насправді немає чому – порожнім обіцянкам чинної влади вже немає ліку, а от реальних вчинків досі так і не було. Натомість відвертим марнотратством на свої ж потреби провладна верхівка не втомлюється дивувати – так, цього разу можновладці вирішили державним коштом відремонтувати гараж на державній дачі президента за … 30 мільйонів гривень. А задля більшої зручності при переїзді на відпочинок для чинного очільника спеціально побудують гелікоптерний майданчик – за 10 мільйонів гривень. Звичайно, після плідної праці з розкрадання державних коштів він заслужив на гарний відпочинок.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]