Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2012 18:11

Бувальщина про Почесне звання "Мати-героїня"

Міністр юстиції України (2014-2019)

«Напередодні Дня матері президент Янукович присвоїв почесне звання «Мати-героїня» 10 тисячам багатодітних матерів. Загалом з початку поточного року звання «Мати-героїня» отримали близько 20 тисяч жінок».


«Напередодні Дня матері президент Янукович присвоїв почесне звання «Мати-героїня» 10 тисячам багатодітних матерів. Загалом з початку поточного року звання «Мати-героїня» отримали близько 20 тисяч жінок».
 
Така інформація минулого тижня рясніла на головних сторінках усіх інтернет-видань, а відповідні сюжети із мажорними нотками окупували випуски новин центральних телеканалів. Про цей позитив не чув хіба що пустельний самітник. Новина дійсно гарна та надзвичайно значима як для самих Матерів-героїнь, так і для всього суспільства в цілому. Проте, на жаль, насправді не все так добре, як нам розповідають. Тому давайте розглянемо це питання з самого початку.
 
Так, згідно чинного законодавства звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-річного віку 5-тьох та більше дітей. Матері-героїні мають право отримати одноразову допомогу урозмірі 10 прожиткових мінімумів, що нині становить трохи більше 10 тисяч гривень. Досить значна сума для багатодітної родини. Тільки от отримати ці гроші – майже нереально. На заваді стоїть величезний бюрократичний механізм, який фактично робить все можливе, щоб максимально ускладнити цей процес.
По-перше, немає чіткого переліку документів, які необхідно надати для того, щоб отримати статус Матері-героїні. Тому звичною для України є ситуація, коли зібраний пакет документів роками блукає поміж органами місцевого самоврядування та раз по раз повертається до ініціатора звернення. Офіційна причина такої ситуації – нібито «неповний» перелік документів. Але як він може бути повним чи неповним, якщо він взагалі офіційно не визначений? От і виходить, що третина багатодітних матерів похилого віку вмирають, так і не дочекавшись грошової винагороди. Жахлива статистика, враховуючи те, що багатодітних родин в Україні й так кіт наплакав – лише 3%.
По-друге, присвоєння звання Матері-героїні жодним чином не гарантує того, що ці жінки зможуть потримати в руках обіцяні кошти. Так, згідно висновків Рахункової палати України станом на 1 січня 2012 року грошову винагороду отримали лише 65% Матерів-героїнь. Цілком зрозуміло, що причина такого стану речей – не в байдужості самих матерів, для яких насправді цінна кожна копійка, а в політиці чинної влади.  Не секрет, що виплати винагороди Матерям-героїням у всіх регіонах України здійснюються безсистемно і хаотично. Окрім того, є багато скарг, що гроші виплачувались не в повному розмірі, встановленому законодавством.  От тільки це не заважає чинному президенту замість того, щоб на законодавчому рівні врегулювати механізми присвоєння звання Матері-героїні та здійснення виплат грошової допомоги, на всю країну оголошувати фактично порожні ініціативи. Проте, як показує досвід, соціальна політика нинішньої влади як раз і базується на звичайній балаканині.
Натомість партія «Фронт Змін» пропонує конкретні кроки для розв’язання існуючої проблеми. Для цього 27 квітня 2012 року Арсеній Яценюк та Леся Оробець внесли до Верховної Ради відповідний законопроект.
Зокрема, опозиція пропонує визначити чіткий перелік необхідних документів для подання клопотання на присвоєння почесного звання  «Матері-героїні», встановити послідовний порядок та строки внесення й розгляду клопотань всіма відповідним органами, які загалом становитимуть не більше 40 днів. Окрім того, ми вважаємо за потрібне конкретизувати самі строки виплати одноразової матеріальної допомоги, які обмежуватимуться 30 днями після звернення жінки.
Лише у разі прийняття зазначеного законопроекту почесне звання «Мати-героїня» перестане бути для багатодітних матерів недосяжною мрією, а передбачену грошову допомогу вони отримуватимуть вчасно, у повному обсязі та головне – за життя.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]