Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2012 12:15

Українська “оборонка” без тендерів

Міністр юстиції України (2014-2019)

або ПР готує чергові грошові надходження до кишень провладних олігархів


Вчора парламентарі ухвалили у першому читанні законопроект № 8010, ініційований депутатом від провладної більшості, та доручили профільному комітету доопрацювати його за скороченою процедурою. Тобто вже за лічені дні цей законопроект буде винесено для голосування в цілому.
Тож варто розібратися, у чому ж причини такого поспіху. Виявляється, що все «до болю» просто – можновладці планують протягнути черговий корупційний механізм, що дозволить проводити мільярдні оборудки на їхню користь.
Кінцева мета ініціатив зводиться до наступного – вивести процедуру закупівлі товарів і послуг, які здійснюються підприємствами оборонно-промислового комплексу, з під дії закону «Про здійснення державних закупівель». Тобто надати можливість підприємствам оборонної промисловості вільно укладати договори на закупівлю товарів і послуг без будь-яких тендерів. При цьому громадськість навіть і не знатиме про конкретні умови таких договорів, адже відомості про них ніде не оприлюднюватимуться.
Наслідки такої ініціативи – цілком прогнозовані: чергова кругленька сума державних коштів буде розтягнута по кишенях чиновників та їхніх родичів. Ну, а про масштаби тіньових оборудок можна буде лише здогадуватися. Оскільки, як свідчить гіркий досвід, можновладці у відкриту щонайменше удвічі завищують ціни при державних закупівлях – придбання бурової вежі на 200 мільйонів доларів дорожче від ринкових цін яскраве тому підтвердження.
Окрім того, тут варто згадати висновок Рахункової палати про держзакупівлі у 2010 році. Його суть зрозуміла із самої назви – «Прозорість держзакупівель в Україні - утопія». Зокрема, фахівці зазначили, що основна проблема, яка з року в рік загострюється все більше, - це багатомільярдні втрати бюджету через проведення неконкурентних процедур при здійсненні державних закупівель товарів, робіт і послуг. Так, у 2010 році лише 29% державних коштів було використано за конкурентними процедурами, решта - за процедурою закупівлі в одного учасника.
 Тут варто взяти до уваги й те, що цьогорічне фінансування Міністерства оборони України, до складу якого й входять підприємства оборонно-промислового комплексу, обіцяє стати одним із кращих за всю історію існування історії Збройних Сил України. Так, у 2012 році Державним бюджетом України Міністерству оборони планується виділити 16 387,5 мільйонів гривень, що на 30% більше, ніж минулого року. Тому цілком очевидними стають далекоглядні плани провладної більшості – спершу збільшити фінансування галузі, а потім привласнити ці кошти.
От і маємо нині таку ситуацію, коли за межами законодавчого поля здійснюються закупівлі на багатомільйонні суми, а з дотриманням норм законів - лише тендерні процедури на незначні кошти, так би мовити – «для окозамилювання». Більше того, стан справ лише погіршується, а керує цим руйнівним процесом чинна влада. І це при тому, що регіонали серед основних своїх завдань активно декларують створення конкурентного середовища, запобігання проявам корупції та забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]