Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2012 17:00

Реформи ЖКГ "по-Азаровськи" або Пеня за борги за ЖКП повертається

Міністр юстиції України (2014-2019)

Останні 2 роки красномовно свідчать, що українські можновладці від Партії Регіонів проявляють неабияку вибірковість у своїх рішеннях.

Останні 2 роки красномовно свідчать, що українські можновладці від Партії Регіонів проявляють неабияку вибірковість у своїх рішеннях. Майже рік тому провладні депутати списали заборгованість підприємств паливно-енергетичного комплексу перед  держбюджетом на загальну суму понад 24 мільярди гривень. Подібні дії вони обґрунтували тим, що списання цих боргів – чи не єдина можливість реформувати житлово-комунальну галузь та підвищити якість комунальних послуг.
Але виявилося, що насправді ця ситуація виглядає зовсім інакше. Підприємства ПЕК, які за «дивним» збігом обставин перебувають у руках цих самих провладних депутатів, станом на сьогодні вже нічого не винні державі. Проте це чомусь жодним чином не вплинуло на якість комунальних послуг, яка й надалі залишає бажати кращого. Натомість тарифи на ЖКГ з місяця в місяць взагалі необґрунтовано ростуть, як на дріжджах.
І ось - чергова «соціальна» ініціатива від влади. Два дні тому на офіційному сайті Мінрегіонбуду було розміщено законопроект, який визначає порядок нарахування пені за несвоєчасну чи неповну сплату за житлово-комунальні послуги. А це означає, що вже з дня на день зазначений законопроект опиниться у парламенті.
Давайте розберемося, як саме даний проект закону вплине на порядок оплати за послуги ЖКГ. Міністерська ініціатива щодо нарахування пені передбачає,  що її розмір становитиме 0,1 % від суми простроченого платежу за кожен день несплати. Для порівняння, до 1996 року розмір пені становив 0,01% від суми простроченого платежу за кожен день несплати – тобто вдесятеро менше.
Ось і порівняйте! З одного боку можновладці списують  своїй ж мільярдні борги перед державою, а з іншого боку – витягують з кишень простих українців останню копійку. Більше того, насправді – «за душею» в українців вже не залишилося навіть тої останньої копійки. Як свідчать останні соціологічні дослідження, плата за постійно зростаючі комунальні послуги стала непідйомним тягарем для більшості родин. Так, 61% українців зізналися, що після очікуваного підвищення тарифів на газ взагалі не матимуть змоги платити за ЖКГ.  
Таким чином, запровадження пені за заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг погіршить як фінансовий стан самих українців, так і спричинить додаткове навантаження на держбюджет. Адже суть проблеми полягає не в тому, що люди не платять вчасно за ЖКП, а в тому, що вони не мають змоги заробити стільки грошей, щоби їх вистачило і на життя, і на оплату комуналки. Із запровадженням пені грошей більше не стане, а як раз – навпаки. Тобто наслідки прийняття цього законопроекту очевидні – ще бідніше населення та ще більші борги за комунальні послуги.
Нагадаю, з 1996 по 2011 рік діяв мораторій на стягнення пені у зв’язку з невиконанням  державою своїх зобов’язань по виплаті зарплат, пенсій та інших соціальних виплат. Однак, те, що мораторій припинив свою дію, аж ніяк не означає, що в 2011 році держава повернула громадянам усі борги. Приміром, станом на 1 січня цього року заборгованість по виплаті зарплат і пенсій склала більше мільярда гривень.  З цього приводу Арсеній Яценюк вніс відповідний законопроект та вимагав продовжити дію мораторію до повного погашення заборгованості перед громадянами. Однак, за відмашкою «диригента» Чечетова, «кнопкодави» Партії Регіонів успішно цю ініціативу провалили.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]