Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2012 17:07

Провладна чернетка бюджету-2013: надінфляція та грандіозний розпродаж

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні до Верховної Ради було внесено проект постанови за номером 10363 про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік, який буквально минулого тижня затвердили урядовці.

Напередодні до Верховної Ради було внесено проект постанови за номером 10363 про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік, який буквально минулого тижня затвердили урядовці.
Важливість цього документу важко переоцінити – фактично він є візитною карткою держбюджету на наступний рік. А те, що бюджет-2013 починають формувати вже зараз – не показник професіоналізму чинної влади, а, скоріше, навпаки. Оскільки, хоч розробка головного фінансового документу країни і розпочалася у передбачені строки, його зміст викликає, м’яко кажучи, подив. Варто лише зазначити те, що його обсяг – в рази менший за всі минулорічні проекти напрямів бюджетної політики.  Таке скорочення негативно вплинуло на зміст зазначеного документу і в результаті - більшість положень фактично мають декларативний характер. Загалом, цей проект постанови продовжує славну традицію документів чинної влади – багато гучних обіцянок, проте жодної конкретики.
Але найголовніше те, що Основні напрями бюджетної політики на наступний рік взагалі не дають відповіді на головне питання -  за рахунок яких саме заходів та державних програм будуть досягнуті поставлені цілі. Тобто на ділі виходить не прив’язаний до конкретних джерел фінансування та цифр кошторис, а такий собі взятий зі стелі план – порожній по суті, зате поданий у строки.
Проте й в цьому пустопорожньому документі кілька положень викликають занепокоєння. Так, в ньому зазначено, що подальша стабілізація державних фінансів передбачає здійснення державних запозичень. Відтак, державний борг тільки зростатиме. Якщо ж врахувати, що вже сьогодні кожен українець від народження «заборгував» світовій спільноті 10 тисяч гривень, і цей борг з року в рік не зменшується, незабаром на Україну чекає боргова яма, в яку нас впевнено веде чинна влада.
Окрім того, в Основних напрямах бюджетної політики на 2013 рік прописано, що дефіцит держбюджету покриватиметься за рахунок надходжень від приватизації державного майна. Але подібну ініціативу жодним чином не можна ставити у плюс нашим можновладцям. Замість того, щоб розвивати вітчизняну економіку, поліпшувати інвестиційний клімат в країні та створювати нові робочі місця, вони обрали легкий та вигідний для самих себе шлях – розпродати всі ласі шматки державної власності.
Зазначено в документі й те, що наступного року відбудеться додаткове зростання інфляції, яке складе 1-1,5%. А от спричинить таку ситуацію реалізація соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. І це вже вкотре доводить, що економічно обґрунтованого  механізму  виконання обіцянок Президента насправді немає – усе вирішуватиметься дуже просто – Нацбанку достатньо буде "увімкнути" друкарський станок.
Більше того – в чинної влади немає навіть дієвого механізму використання місцевими бюджетами коштів, передбачених на соціально-економічний розвиток. І, схоже, що вирішувати цю проблему регіонали навіть не збираються. Яскравим прикладом тут слугуватиме нещодавня ситуація, що склалася довкола надання державних субвенцій Київській області. Так, згідно Державного бюджету України на 2012 рік Київщині на здійснення заходів для соціально-економічного розвитку передбачено близько 105 мільйонів гривень. Проте Міністерство регіонального розвитку із невідомих причин затвердило перелік об’єктів і заходів, що фінансуватимуться із зазначеної субвенції, лише на суму у 10 мільйонів гривень. Тобто виходить, що обіцяні області кошти існують лише на папері та у десятки разів відрізняються від реальності. Цей приклад ілюструє не виключення із правил, а нове правило, яке створила чинна влада та активно практикує у всіх сферах життя країни. А звучить воно так: «Побільше обіцянок та жодних дій для покращення життя звичайних українців. Всі блага – олігархам (читай: провладним депутатам та високо посадовцям)».
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]