Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2013 15:58

Справедливість є і за неї варто боротися!

Міністр юстиції України (2014-2019)

11 січня 2013 року Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду скаргу Об’єднаної опозиції щодо рішення ОВК №94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців.


11 січня 2013 року Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду скаргу Об’єднаної опозиції щодо рішення ОВК №94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців. Зазначене звернення направив за підтримки юридичного департаменту єдиний кандидат від Об’єднаної опозиції Віктор Романюк, який за результатами голосування переміг в окрузі № 94 кандидата від провладної партії. При цьому розрив між кандидатами становив понад 10 тисяч голосів.

 Заявник просить суд відновити справедливість та визнати, що рішення окружної комісії про неврахування голосів виборців порушує право на вільні вибори (стаття 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини).
Фактично попередню оцінку цій справі Європейський суд із прав людини вже надав, відкривши провадження у вкрай короткі строки. Так, скарга була подана в кінці листопада, тобто до рук суддів вона потрапила не більше, як місяць тому. Такими своїми діями Євросуд дав зрозуміти, що зазначена справа вкрай важлива.

Дійсно, за роки функціонування суду в його практиці не було жодних справ подібного характеру, коли базові принципи демократичного суспільства порушувалися одразу щодо такої великої кількості людей. Саме тому я впевнений, що рішення Євросуду у цій справі доведе – справедливість існує і за неї варто боротися. Таким чином всі суди, які пройшла Об’єднана опозиція в Україні та всі зусилля, витрачені на них, не виявилися марними.

Проте у даній ситуації існує додаткове «підводне каміння», яке може вплинути на її кінцевий результат. Адже нині Україна фактично є системним «порушником» рішень Євросуду. Так, понад 95% рішень, які приймає щодо України Європейський суд із прав людини, насправді не виконуються. І про покращення цього стану справ мова навіть не йде, оскільки він є вкрай вигідним для чинної влади – кишенькові судді протизаконно приймають вигідні для провладної верхівки рішення, Євросуд вимагає їх скасувати, а вітчизняні суди з тих чи інших причин відмовляються переглядати справу.    

Прийшов час припинити це свавілля. Саме тому опозиція ініціюватиме приведення процесуальних кодексів України у відповідність до Європейської конвенції з прав людини в тій частині, що наявність рішень Європейського суду з прав людини даватиме гарантовану можливість скасувати відповідні рішення національних судів. Так, вже на початку наступної сесії ми внесемо до парламенту закон щодо внесення змін до процесуальних кодексів, де буде чітко прописано, що при наявності рішень Європейського суду з прав людини, Верховний суд України зобов’язаний переглянути рішення попередніх інстанцій протягом 2 місяців. Таким чином ми усунемо суб’єктивний фактор, коли судді вищих спеціалізованих судів мають право вирішувати чи допускати перегляд певного рішення, по якому вже є відповідне рішення Євросуду, чи ні.

Більше того, майбутнє рішення Європейського суду з прав людини – це лише перша ластівка. Адже Об’єднана опозиція звернулася до Європейського суду з прав людини по всім проблемним округам, де фактично було вкрадено чесно отриману перемогу у її кандидатів.

Нагадаю, за підрахунком голосів, здійсненим на підставі примірників протоколів ДВК в окрузі №94, кандидат від Об’єднаної опозиції Віктор Романюк отримав 40605 голосів виборців, а кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха – 30941. Проте, після низки судових процесів, ініційованих спостерігачами від партії влади нібито про недопуск їх на виборчі дільниці, ОВК в порушення всіх процедур склала підсумковий протокол, в якому не врахувала волевиявлення на цих дільницях і вписала перемогу Тетяни Засухи.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]