Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2013 17:42

Бюджет-2013: політика подвійних стандартів

Міністр юстиції України (2014-2019)

Станом на сьогодні ЄБРР переглянув свої макроекономічні прогнози щодо України.


Станом на сьогодні ЄБРР переглянув свої макроекономічні прогнози щодо України. До того ж – не в кращий бік. Так, за прогнозами фахівців, за підсумками 2013 року ВВП України зросте лише на 1%. І це при тому, що прем’єр Микола Азаров зовсім нещодавно обіцяв, що ця цифра буде утричі більша – 3-3,5%. Такий різнобій у прогнозах світових фахівців та чинної української влади свідчить про одне – бюджет-2013 вже нині на межі зриву.

Тільки от останнім часом складається враження, що нинішня влада і сама не має чіткого розуміння ситуації, що склалася довкола цьогорічного бюджету. Так, ще в грудні Микола Азаров запевняв, що «бюджет-2013 продовжить попередні тенденції розвитку та покращення». Але вже за місяць Президент зробив цілком протилежну заяву. Зокрема, Віктор Янукович на засіданні комітету з економічних реформ заявив: "Я переконаний, що, перш за все, 2013 рік буде непростим. І розраховувати, що він буде легшим за попередній, - не треба". Далі очільник наголосив, що вже після 1 кварталу 2013 року бюджет має буде переглянутий. Проте, як саме чинна влада збирається переглядати головний кошторис країни – Президент не уточнив. І саме це викликає занепокоєння.

Адже, якщо урядовці візьмуть на озброєння вже звичні способи, як вони вважають, «покращити» фінансовий стан країни, а саме – чергові запозичення або збільшення податкового тиску на підприємців, суттєво нічого не зміниться. Так само цапом-відбувайлом виступлять звичайні українці, безпосередньо які й платитимуть завищені податки та на яких «повісять» чергові борги перед міжнародною спільнотою.

Безумовно, цифри бюджету 2013 року дійсно мають переглядатися. І для цього не треба чекати кінця першого кварталу, як пропонує Янукович. Але показники бюджету 2013 року  повинні переглядатись за принципом соціальної справедливості. Тобто, перш за все, мають бути скорочені необґрунтовано високі витрати на владу, переглянуті пільги та преференції для владних бізнес структур, фінансування яких фактично здійснюється за рахунок коштів бюджету. Окрім того, необхідно удосконалити закон про держзакупівлі, щоби унеможливити ті рекордні трати, які нині відбуваються. Адже, загальновідомо, що не менше половини коштів, виділених із держбюджету на дерзакупівлю, фактично осідають у кишенях чиновників. І на довершення, чинній владі слід нарешті припинити ганебну практику набрання нових запозичень для того, щоби виплатити попередні борги.

Опозиція вже зробила перший крок для того, щоби скоротити витрати дербюджету в 2013 році на утримання народних депутатів. Відповідний законопроект №2043 17 січня 2013 року було внесено народним депутатом від фракції «Батьківщина» Андрієм Пишним у співавторстві з депутатом «Батьківщини» Павлом Петренком. Зокрема, у документі передбачено скасувати виплату парламентарям матеріальної допомоги на оздоровлення, не надавати депутатам безкоштовні путівки для санаторно-куротного лікування та не виплачувати їм одноразову грошову компенсацію для створення належних житлових умов. Та чи готова провладна більшість пожертвувати власним комфортом заради українців – покаже час, а точніше – голосування.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]