Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2012 17:38

Тарифи на газ зростуть на 30%. Плата за транш від МВФ?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня в Україні стартував опалювальний сезон.


Цього тижня в Україні стартував опалювальний сезон. Теплопостачання ввімкнули дитсадкам, школам та лікарням, а от квартири отримають тепло дещо пізніше - з 15 жовтня. Напередодні часу «Ч»  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, як піонер, заявило, що на 100% готове до нового опалювального сезону. А Микола Азаров публічно запевнив українців, що «житлово-комунальні тарифи, зокрема тарифи на газ, для населення підвищуватися не будуть». Тоді ж прем’єр підкреслив, що нещодавно зустрічався з представниками МВФ і нібито запевнив їх, що уряд жодним чином не піде на підвищення житлово-комунальних тарифів для населення.

Тільки от вже за кілька днів такого позитивно анонсованого старту опалювального сезону виявилося, що справжній стан речей нічого доброго для українців не провіщає. Так, міністру ЖКГ Анатолію Близнюку довелося публічно визнати – більшість проблем галузі, як були, так і досі залишилися  невирішеними. Тому частих проривів та аварійного відімкнення опалення взимку уникнути не вдасться. А ще через тиждень підоспіла чергова недобра звістка - чинна влада збирається підвищувати тарифи на комунальні послуги.

Так, сьогодні голова національної комісії з державного регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що нині тарифи на газ на третину нижчі за їхню собівартість. Тому чиновник не виключає - вже цього року комунальні послуги здорожчають на 30%.

Тільки от справжня причина запланованого підвищення цін набагато простіша – завдяки таким діям чинна влада сподівається отримати черговий транш від МВФ. Адже наприкінці 2010 року виділення коштів Україні заморозили через те, що наша країна не виконала деякі взяті на себе зобов’язання, першочерговим серед яких як раз і було підвищення тарифів на газ для населення на 30%.

Якщо досі зазначений факт чинна влада активно використовувала для самопіару – мовляв, перш за все, вона турбується про людей. То тепер, як тільки закінчилися гроші, її анонсованої «турботи» - як і не було. Єдине, що урядовці вигадали для того, щоби не втратити й так мінімальну довіру українців напередодні виборів, – спеціальну програму соцдопомоги для тих, хто не зводитиме кінці з кінцями. Її обіцяють запровадити в той же день, коли зростуть тарифи.

Дійсно, цікаво подивитися, звідкіля чинна влада візьме кошти на соціальні виплати 80% (або 36 мільйонам) українців. Адже саме така кількість населення нині перебуває за межею бідності. Тому йняти віру новим казкам від урядовців не варто. Завдяки збільшенню тарифів на газ вони хочуть отримати від Міжнародного валютного фонду кошти виключно для того, щоб поповнити власні «запаси», які вже встигли значно збідніти напередодні виборів.  
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]