Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2012 13:00

Опалювальний сезон: проблем побільшало, грошей немає

Міністр юстиції України (2014-2019)

Із наступного тижня в Україні стартує опалювальний сезон.

Із наступного тижня в Україні стартує опалювальний сезон. Так, з першого жовтня розпочнеться теплопостачання дитсадків, шкіл та лікарень, а квартири отримають тепло 15 жовтня. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ протягом цього тижня вже встигло провести кілька колегій, присвячених готовності мереж до нового опалювального сезону. Традиційно комунальники заявили, що готові до вчасної подачі тепла населенню.

Якою на ділі виявиться ця «готовність», знає, мабуть, вже кожен українець – через чисельні прориви, перебої та затримки тепла у оселях не буде саме тоді, коли вдарять найлютіші морози. Такий собі «день бабака», що повторюється з року в рік. А от причина існування цього явища досить банальна – небажання чинної влади вирішувати проблеми галузі ЖКГ, які щороку лише накопичуються. Так, станом на сьогодні 70% тепломереж вже фактично непридатні для використання – щороку на 100 кілометрів мереж припадає більше 200 аварій. Тобто, ще рік-два і жодні мілкі ремонти не зможуть допомогти – система потребуватиме повного оновлення.

Проте, самі чиновники заявляють, що зробили все від них залежне, щоби регіони мали змогу провести планові ремонти мереж ще влітку. Зокрема, за їхніми словами, станом на 1 серпня на соціально-економічний розвиток регіонів було спрямовано 1,5 мільярда гривень, а от використано лише 45% від виділеної суми. У міністерстві навіть назвали винуватців у ситуації, що склалася, - мовляв, недопрацювали місцеві органи влади.

Тільки от виявилось, що насправді проблему з отриманням регіонами фінансування створили самі високопосадовці - як кажуть, на злодії шапка горить. Так, ще минулого місяця до Президента та прем’єра звернулася Асоціація міст України щодо безпідставних затримок та блокування Держказначейством платежів з місцевих бюджетів. Ще тоді представники місцевої влади заявляли, що такі дії Держказначейства ставлять під загрозу підготовку до опалювального сезону. Уряд проігнорував це звернення. Причину цьому далеко шукати не треба – схоже, Держказначейство, як завжди, виконувало прямі вказівки Кабміну. Тепер же Міністр ЖКГ Анатолій Близнюк публічно вішає всю провину за неосвоєння коштів на місцеві органи влади.    

Йдемо далі. На початку цього року чинна влада голосно анонсувала програму оснащення житлових будинків лічильниками теплової енергії. На нагальній необхідності таких заходів вже кілька років наголошують фахівці. Завдяки лічильникам українці не оплачуватимуть із власної кишені те тепло, яке вони фактично не отримують, а саме - тепловтрати, зумовлені критичною зношеністю мереж. У держбюджеті на ці цілі було передбачено 160 мільйонів гривень. Але станом на сьогодні віз і досі там – програма так і не виконана. Причина – та сама: чинна влада зумисне блокує реалізацію цієї програми. Адже у разі її втілення в життя покривати тепловтрати, зумовлені дірявими трубами, доведеться підприємствам теплокомуненерго. А отже збитків зазнають власники цих компаній – провладні олігархи.

Виходить, грош ціна всім обіцянкам урядовців планово та завчасно підготуватися до опалювального сезону. За логікою чинної влади, зима вже другий рік поспіль прийшла неочікувано. Якщо ж врахувати ще й те, що цьогоріч на фінансування галузі ЖКГ загалом передбачено 9,2 мільярда гривень, тобто лише третина від реальних потреб галузі, а реально освоєно ще менше – 1,5 мільярда, стає зрозумілим – цей рік черговий цвях у труну ЖКГ.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]