Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2012 10:34

Держбюджет-2013: "фількіна грамота" від Кабміну?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Сьогодні Верховна Рада повернула Кабміну проект державного бюджету на 2013 рік.


Про це повідомив голова ВР на погоджувальній раді парламенту. Причиною таких дій Володимир Литвин назвав те, що в проекті бюджету не враховані пропозиції Президента, озвучені ним у зверненні до парламенту і народу, а наповнення деяких статей обґрунтовується тими законами, які насправді ще не прийняті.

А простіше кажучи – урядовці фактично штучно завищили очікувану дохідність держбюджету, «забувши» про значну частину обіцянок чинного очільника народу та «вигадавши» додаткові джерела прибутку. Оскільки весь текст документу ще не оприлюднили, можна тільки здогадуватися наскільки, м’яко кажучи, нефахово він написаний, якщо парламент повернув його на доопрацювання. Проте давайте розглянемо кілька ключових цифр, які вже озвучили урядовці.

Так, на останньому засіданні уряду міністр фінансів Юрій Колобов заявив, що зростання надходжень до держбюджету наступного року планується виключно за рахунок зростання економіки на 4,5%. Натомість прогнози експертів Світового банку суттєво різняться від оптимістичних цифр урядовця – за їхніми підрахунками, у 2013 році український ВВП зросте не більше ніж на 3,5%. Дійсно, про який ріст економіки може йти мова, якщо згідно офіційних даних Держкомстату промислове виробництво цьогоріч не те що не зросло, а навпаки знизилося на 2,6%.

Йдемо далі. Презентуючи журналістам проект бюджету на наступний рік, члени уряду не змогли назвати навіть базових показників документу, а саме – прогнозовану ціну на газ та курс долара. Зокрема, міністр фінансів повідомив, що розраховуючи бюджет наступного року, "ми курс долара, за великим рахунком, не закладали". Після таких слів одразу стає зрозумілим рівень розробленого документу, який, схоже на те, що був написаний «зі стелі». Оскільки вже зараз фахівці прогнозують, що в 2013 році курс долара відносно гривні значно зросте. За їхніми словами, стрибок курсу спричинить різке зменшення валютних резервів Нацбанку, які за 8 місяців збідніли на понад 7 мільярдів доларів і нині становлять 29 мільярдів. Окрім того, варто врахувати сьогоднішню ситуацію із валютою, коли чинна влада з останніх сил утримує курс долара на звичному для українців показнику. Але нині в неї є для цього мотивація – напередодні парламентських виборів значний стрибок курсу долара може стати останнім цвяхом у труні провладної партії. Після ж 28 жовтня ця мотивація автоматично зникне.

Ціна на газ на наступний рік теж залишилась загадкою. Цитуючи урядовців, показник, який досі вимірювався сотнями доларів за тисячу кубометрів, трансформувався у щось незрозуміле на кшталт «ціна така, як за контрактом». Професіоналізм, як кажуть, на лице. Особливо, якщо врахувати те, що цьогоріч дефіцит НАК «Нафтогаз України» становить 12 мільярдів гривень при граничному рівні дефіциту держбюджету у 25,13 мільярдів гривень, тобто – половину.

Говорити більш фахово про решту показників Держбюджету на наступний рік, по-перше, немає можливості через їх засекреченість, а, по-друге, фактично немає сенсу. Оскільки вся цінність головного документу країни, за яким вона житиме наступний рік, нині зводиться до гарної картинки, яку продемонстрував чинний міністр фінансів, хизуючись двома товщелезними томами бюджету, жодною цифрою з яких він не володіє. Єдиний фактаж, що назвав урядовець – це кошти, закладені на виконання соціальних обіцянок президента. Тільки от звідкіля вони візьмуться – схоже, йому й самому не відомо. Такі собі чергові рожеві окуляри для людей напередодні парламентських виборів, які зникнуть, як у казці про Попелюшку, о 12-тій ночі 28 жовтня.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]