Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016 10:22

Евакуація авто «по-новому». Що необхідно знати автовласнику

Заступник керівника Офісу президента України

Чи законно поліцейські евакуюють з доріг приватний автотранспорт? І як повернути свою машину.


Погіршення погодних умов в Україні спричинили ряд проблемних ситуацій на автодорогах. Зокрема, це стосується необхідності прибирання снігу з проїжджих частин комунальними службами. Відповідно  в ЗМІ та соціальних мережах  з'явилися повідомлення про евакуацію автомобілів, які припарковано у недозволених для цього місцях з подальшою сплатою штрафу водієм  чи власником авто. Більш того, їм доведеться розраховуватися ще і за  роботу евакуатора, а також платити за стоянку на спеціальних майданчиках. Що в таких випадках повинен знати автовласник?  


7  листопада 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» № 596-VIII від 14.07.2015 р. Він вніс  зміни до законодавства, що передбачають, в тому числі, можливість автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху та встановлюють нові правила евакуації автомобілів.


На перший погляд ситуація не нова в практиці, проте в Україні зазвичай, такого роду зміни до законодавства сприймаються суспільством скептично, з огляду на досить низький рівень правової свідомості. В ЗМІ з'являються публікації що, нібито, представниками поліції незаконно здійснюється евакуація транспортних засобів на штрафмайданчики, а мета цього – поповнення бюджету  чималими коштами. 


Насправді поліцейські вправі здійснити евакуацію транспортних засобів у випадку вчинення адміністративного правопорушення, адже зобов'язані виконувати норми законодавства, які убезпечують дорожній рух в державі. З іншого боку, при застосуванні цих норм, не у всіх випадках евакуація проводиться відповідно до законодавчих приписів.


Проблема полягає не в занадто прискіпливій роботі працівників поліції, а в необхідності здійснення додаткових заходів, спрямованих на усунення умов, які сприяють порушенню правил дорожнього руху. Адже, у випадку наявності достатніх відведених місць для паркування автомобілів,  до прикладу, в Києві, проблем з паркуванням у невстановлених місцях було б значно менше. Крім цього, необхідно взяти за правило відповідним органам  роз'яснювати  громадянам порядок  застосування введених змін. У нашому випадку  в частині евакуації транспортних засобів.


Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 260 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), у випадках, прямо передбачених законами України, з метою припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу, допускаються адміністративне затримання особи, особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів, у тому числі посвідчення водія, тимчасове затримання транспортного засобу, відсторонення водіїв від керування транспортними засобами.


Отже, вилучити речі, до яких відноситься і транспортний засіб можливо лише з метою припинення адміністративних правопорушень та коли вичерпано інші заходи впливу, у порядку, передбаченому КУпАП та іншими законами України.


Згідно зі ст. 265-2 КУпАП, у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені ч.ч. 1 – 4, 6, 7 ст. 121, ч. 3 ст. 122 (в частині порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху), а також ст.ст. 122-5, 124, 126, ч. 1 – 4 ст. 130, ст.ст. 132-1, 206-1, працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку. Слід звернути увагу, що такий захід може бути застосований виключно у випадку, якщо місце розташування затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху, в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора. Тобто, можливість евакуації транспортного засобу виникає тоді, коли є достатні підстави вважати, що особа вчинила одне або декілька зазначених вище правопорушень та розташування автомобіля перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху. 


У випадку, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво не перешкоджає дорожньому руху, такий транспортний засіб не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик.


Порядок доставлення транспортного засобу на спецмайданчик чи стоянку регламентований п. 4 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках» № 1102 від 17.12.2008 р.


Після прибуття евакуатора поліцейський робить у присутності двох свідків і представника підприємства, установи або організації, яким належить евакуатор, запис у протоколі про адміністративне правопорушення про тимчасове затримання транспортного засобу із зазначенням:  дати, часу, місця порушення і підстави для тимчасового затримання та доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку;  посади, місця роботи, прізвища, імені та по батькові особи, яка приймає рішення; типу, марки, державного реєстраційного номера, переліку візуальних недоліків та пошкоджень транспортного засобу; найменування, місцезнаходження та номера телефону підприємства, установи або організації, які доставляють транспортний засіб на спеціальний майданчик чи стоянку, державного реєстраційного номера евакуатора; адреси місця зберігання транспортного засобу; посади, прізвища, імені та по батькові особи, яка виконує роботи з доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку.


До протоколу може додаватись фотографія транспортного засобу, що підлягає тимчасовому затриманню, і перелік речей, які перебувають на ньому чи в салоні авто.


Проблемні ситуації виникають, коли, наприклад, власник автомобіля або водій-порушник з'являється на місці правопорушення в момент здійснення робіт, пов'язаних з завантаженням транспортного засобу на евакуатор, або робіт, пов'язаних з закріпленням автомобіля на евакуаторі. В деяких випадках, уповноважені особи відмовляються на місці правопорушення повертати автомобіль власнику, мотивуючи це тим, що понесли відповідні витрати, пов'язані з його завантаженням. 


Аналіз практики застосування положень про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил паркування свідчить про те, що в такому випадку поліцейський не вправі проводити тимчасове затримання транспортного засобу, а зобов'язаний скласти протокол про адміністративне правопорушення, що виключає можливість транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик. При цьому, правопорушник зобов'язаний усунути перешкоду дорожньому руху впродовж максимально короткого строку. 


У такому разі фактично виконані роботи евакуатора не оплачуються, оскільки відповідно до наказу МВС, Мінфіну та Мінекономіки України «Про затвердження розмірів плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках)» № 967/1218/869 від 10.10.2013 р., плата здійснюється виключно за транспортування і зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику чи стоянці, а не за його завантаження.


В практиці зустрічаються випадки, коли порушник повертаючись на місце паркування автомобіля виявляє його відсутність. У такому випадку, на місці вчинення правопорушення має бути залишено необхідну інформацію про евакуацію транспортного засобу для того, щоб власник чи водій мав змогу дізнатись про те, за якою адресою здійснено евакуацію його транспортного засобу та підставу затримання. Адже, непоодинокими є випадки, коли водії звертаються до правоохоронних органів про викрадення автомобіля, що зумовлює реагування правоохоронних органів і, відповідно, негативно позначається на психологічному стані власника чи водія. Тому, за умови здійснення евакуації транспортного засобу, необхідним є залишення інформації про евакуацію на місці паркування автомобіля. 


У випадку, якщо поліцейськими буде порушено процедуру притягнення особи до адміністративної відповідальності чи, наприклад, не залишення інформації щодо евакуації транспортного засобу, громадянин вправі оскаржити дії зазначених осіб до суду в порядку адміністративного судочинства, що в подальшому може бути підставою для закриття провадження у адміністративній справі про притягнення особи до відповідальності за порушення правил паркування


Повернення тимчасово затриманого транспортного засобу, який зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за письмовим зверненням його водія, власника (співвласника) за умови оплати ним витрат, пов'язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу, та пред'явлення відповідного протоколу про адміністративне правопорушення.


Для повернення транспортного засобу власнику чи водію прийдеться здійснити оплату послуг за  транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик та його зберігання. В залежності від маси автомобіля ставки плати за транспортування коливатимуться від 600 до 850 гривень, а за стоянку з розрахунку 120 гривень (на добу) за першу-сьому добу, проте за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби - 20 гривень.


Таким чином, з огляду на проблеми, які створюються комунальним службам та безпеці дорожнього руху у випадку паркування автомобілів у невстановленому місці, а також витратам, які необхідно буде понести в зв'язку з порушенням правил дорожнього руху, водіям необхідно більш пильно підходити до паркування автомобілів, щоб не створювати перешкод руху та додаткового навантаження на власний бюджет.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]