Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2022 13:10

Що робити якщо вас звинуватили у зв’язках з росією?

Співвласниця комунікаційної агенції PointeR Agency

Існує лише два варіанти. Якщо звинувачення справедливі, то потрібно негайно розірвати ці зв’язки і пояснити чому ви не зробили це раніше

Якщо несправедливі — готуйте антикризові заходи, бо, схоже, ваш бізнес комусь заважає. Саме таких звинувачень «другого типу» у нашій практиці останнім часом побільшало.

В чому їх основна небезпека?

В епоху цифрових медіа все, що написано в інтернеті — залишається там «навічно», поки існує ресурс. Ця «база даних» постійно індексується пошуковими системами і відображається у видачі за запитом. Тобто, якщо навіть через кілька років хтось буде шукати інформацію про вашу компанію, він отримає доступ до усіх згадувань про неї. В тому числі, і до усіх негативних, наклепницьких, неправдивих і так далі. Саме тому в наш час важливо на це реагувати правильно.

Існує й інша неприємність таких повідомлень. До них дуже чутливе суспільство. Їх групують, систематизують і моментально розносять по своїх «інформаційних бульбашках» — стрічках в соцмережах, чатах, групах, пабліках. Тому будьте впевнені, що ця інформація дійде до дуже широкої аудиторії.

Такі дії ми називаємо «дружнім вогнем», бо виходить, що українці самі ж допомагають руйнувати українські компанії, що продовжують працювати попри війну, а значить — руйнують й українську економіку.

Такий простий прийом дає зловмиснику кілька переваг. По-перше, ви поставлені в позицію того, хто виправдовується, а ця позиція завжди слабша. По-друге, навіть якщо вам вдасться переконати всіх у своїй правоті, то в суспільній думці залишиться «осад» в будь-якому випадку. Свої «мінус скількись» до репутації ви отримаєте так чи інакше.

Чи можна цьому ефективно протистояти?

Якщо ситуація в публічному просторі розвивається не на вашу користь — слід діяти негайно. При цьому оцінка реального стану речей має бути беземоційною та виваженою. Важливо розуміти, що не всі кризи є фатальними: інколи варто проігнорувати негативні повідомлення, щоб не роздмухувати ситуацію ще більше.

Саме тому комунікація кризових ситуацій завжди унікальна. Вона повинна враховувати масу індивідуальних особливостей.

За типом кризи можна розділити на «ситуативні» та «тенденційні». Ситуативні кризи виникають «самі собою», вони не є чиїмсь продуманим планом. Тенденційні кризи сплановані, це може бути як дія третьої сторони так і внутрішній саботаж. Другий тип криз, природно, більш небезпечний. Такі кризи можуть розтягнутись в часі та нанести вагому шкоду. На них потрібно реагувати обов’язково.

Ваша мета — бути почутим та донести свою позицію не лише співрозмовнику, але й «мовчазним спостерігачам» за кризою.  Аргументація покликана помістити цільову аудиторію у вашу реальність, дати ту ж обізнаність, що є у вас.

Ваша репутація — це те, що думають про вас інші. І неважливо правда це чи ні. Отже що швидше ви візьмете під контроль інформацію про вас —  тим вийде краще (і дешевше).

Саме тому надзвичайно важливо не стільки «гасити пожежі», скільки підтримувати постійну комунікацію зі своїми цільовими аудиторіями: партнерами, клієнтами, акціонерами, журналістами тощо. В такому випадку до вас та ваших слів «по дефолту» формується більша довіра — і кризу, якщо така виникне, можна погасити в зародку, зберігши своє здоров'я, кошти та час

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]