Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2023 17:49

Що таке Перемога для України?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

"Перемогу наближають передові українські аграрії, історики, колишні військові, реабілітологи".

 «Людська мораль повинна перемогти в цій війні. І це справа не лише України як держави — це справа України як усіх нас. Усіх — кожного й кожної у світі, хто цінує свободу, хто цінує людське життя, хто вірить, що люди повинні перемагати».

Володимир Зеленський, YES 2023

«…а відтак у цьому сенсі ми вже перемогли», – завершив аграрій з Уманщини. Він же був випускником Програми підтримки вивчення англійської мови серед аграріїв та представників місцевого самоврядування в селищних та сільських громадах України. «…ефективне, прозоре управління та використання земельних ресурсів в об'єднаних територіальних громадах України – ось один з ідентифікаторів нашої Перемоги, хто цьому заперечить? «Правильно, ніхто», – підхопив випускник Програми «Всесвітніх студій». «Ми відкрили доступ аграріям та представникам місцевої влади до англомовних ресурсів – Farmers Weekly, Successful Farming, Modern Farmer, Hobby Farms, Farm Progress – до комунікації з іноземними колегами. Вийшла синергія. Вона уможливили впровадження інноваційних рішень у сфері землекористування. Тепер наші аграрії вільно спілкуються іноземною і розвивають аграрні науки. Наші е-рішення в управлінні земельним банком запровадили в ЄС. А останні німецько-українські проєкти здивували мабуть весь Захід. IMHO, Перемогу нам принесли інновації. Глобальний обмін знаннями, практиками та передовим досвідом, трансформувався в реальні результати для України і для світу. Вкласти фінансові ресурси в інтелектуальний розвиток України – наша Перемога почалась з цієї переможної Стратегії, dixi».

Наступна панельна дискусія на Форумі молодих лідерів під час Ялтинської Європейської Стратегії 2026 «Простір перемоги України» була присвячена колоніальній історії. «Студії Голодомору тепер є частиною східноєвропейських студій в кращих університетах світу – університетах зі списку Times Higher Education та QS. Тепер проблематику Голодомору 1932-1933 рр. досліджують не лише українські історики і ця тема цікава не лише представниками української діаспори. Наша перемога у російсько-українській війні змінила також наративи сприйняття попередніх воєн, наприклад війни Сталіна проти України. Нашу історію поступово перестають сприймати як історію страждальників, а нас самих як "жертв жертв". За останні три роки увага науковців нарешті зосередилась на висвітленні різних форм опору комуністичній імперській владі - не тільки збройному, але й ненасильницькому. Цей підхід дав нам доступ до комплексного аналізу не лише публічних, але й прихованих, повсякденних форм опору як «зброї слабких», концептуалізації емпіричних досліджень та посиленню міждисциплінарної інтеграції "Holodomor Studies" з суміжними науковими галузями, передовсім "Resistance Studies". Процес осмислення багатовимірного феномену опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду, обмін ідеями щодо популяризації наукового знання про колоніальну історію, інтегрування теми геноциду українського народу у публічну історію та шкільну історичну освіту – це все стало атрибутами нашої Перемоги», – підсумував розмову відомий історик і заодно стипендіат "Завтра. UA" 2019.

Завершили останній день YLF_YES 2026 українські військові: «Молоді лідери, Ви мабуть чекаєте, що ми розкажемо зараз за успішні військові спецоперації, так? Розкажемо. А ще погодимось з тими, хто говорив перед нами. Інновації в аграрній сфері, підтримка молодих людей-інтелектуалів, перемога наших історичних наративів – все це правда, без цього ми б не перемогли. Але що цьому передувало? Саме у широкому просторі постійного щоденного морального вибору багатьох людей у багатьох країнах народилась наша Перемога. Цей моральний простір значно ширший, ніж тільки територія України. Він простягався від українських окопів на Донбасі, на Сході до дискусій у провідних політичних кабінетах світу. Хіба не про це говорив наш Президент? Відновлення територіальної цілісності, виплата репарації, притягнення винних до відповідальності – це все наслідок перемоги моралі і все це було ширше ніж мета. Ми перемогли, бо величезний моральний простір світу об’єднався й допоміг боронити Україну. Україну, а отже, і відображення власних цінностей. Ми перемогли, бо світ зрозумів: Путін атакував не лише Україну, а саме цей моральний простір. Так, "ми перемогли". Я сказав кілька разів це речення, проте Перемога не означає кінець боротьби. Остаточна перемогою України буде, коли всі ветерани російсько-української війни успішно пройдуть реабілітацію, коли ми як єдина спільнота подолаємо пост-травматичний синдром, проживемо разом втрати і усвідомимо ціну миру, який здобули дорогою ціною, як і свободу».

Шість молодих лідерів підняли руки, щоб поставити запитання…

Думаю, що саме такі слова звучатимуть на YLF_YES 2026. Саме такою буде тема нашої нової зустрічі. Саме такими будуть панельні дискусії. Їх вестимуть передові українські аграрії, історики, колишні військові, реабілітологи. Нам слід розвивати "Holodomor studies", переосмислювати українську історію, культивувати терпимість та відкритість шляхом збереження живої історії та засвоєння уроків минулого, сприяти залученню громадян для прозорого управління земельними ресурсами в громадах, актуалізувати суспільну дискусію навколо теми відкритих даних, ефективного е-урядування та використання інструментів е-демократії, створювати якісні civic tech продукти. Надзвичайно важливо також підтримати українську талановиту молодь, адже ці люди можуть призвести до величезних позитивних соціальних змін у своїх громадах. Варто сприяти їхньому співробітництву з громадськими активістами з країн «Східного партнерства». А схожа співпраця між ЄС та Україною може значно пришвидшити процес прийняття України як нового члена з точки зору ЄС. «Цей процес став набагато швидшим, ніж хтось міг передбачити кілька років тому. Я думаю, що членство України буде домінувати на майбутніх зустрічах на рівні ЄС», – зазначив колишній прем’єр-міністр Карл Більдт на YES 2023. Також завдяки такій співпраці ми створюємо новий ментальний простір між ЄС та країнами Східного партнерства. Спільна діяльність, спільні цінності, спільний шлях. Коли Україна стає частиною ментального простору Заходу, приймає за основу ідею виживання найдружніших – це Перемога для України. Український паспорт – найкращий в світі по прийняттю іншими націями – це Перемога України. Кожен з нас як добрий дипломат, що вміє транслювати вірні меседжі, вміє домовлятись, наближає цю Перемогу. Створення національної мережі реабілітаційних центрів для поранених військових, де тяжкопоранених військові та цивільні зможуть поїхати для складного протезування за кордон, а медичних фахівців, щоб пройти освітні програми міжнародного рівня – це Перемога України, адже "victory" неможлива без "recovery". Частиною цих змін стануть активності найзгуртованішої спільноти молоді України – "Завтра. UA". І презентують змінотворці результати своєї праці, зробленої задля Перемоги України на новому Форуму лідерів під час YES…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]