Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2023 20:43

Як ефективно використовувати дані для боротьби з корупцією?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Від планування роботи з даними до проведення адвокаційної кампанії

Дані – ключі для боротьби з корупцією?

Щоб створити ефективну антикорупційну стратегію, потрібно детального вивчити прояви, рівні та вплив корупції. Також потрібна інформація про практики та обставини, які можуть сприяти корупції, а також про слабкі місця в системі доброчесності певної системи. Що ми насправді знаємо про масштаби, природу та вартість корупції? Чи можна виміряти її вплив на людей? Чи можемо ми зробити змістовне порівняння корупції між країнами? І як ми відстежуємо тенденції корупції протягом тривалого часу? Дані можуть допомогти відповісти на ці запитання та дати нам засоби для реформування політики.

Робота з даними - це складно?

При ефективному використанні дані можуть бути потужним інструментом для інформування громадян, впливу на осіб, які приймають рішення, і відстеження прогресу антикорупційних заходів. Однак робота з даними може здатися складною. Щоб ефективно використовувати дані для боротьби з корупцією, потрібно озброїтись ідеями, навичками та знаннями. Знання дозволять створювати такий вид пропаганди, заснованої на фактах, який стимулює зміни в реальному світі. 

Велике значення даних є для антикорупційних активностей. Спочатку слід розглянути етапи планування роботи з даними, процес вибору показників управління та визначення відповідних джерел даних. Далі – розробити стратегії адвокації для максимізації політичного впливу отриманих даних. 

Дані, корупція та цілі сталого розвитку - є зв'язок?

Цілі сталого розвитку будуть досягнуті лише тоді, коли рівень корупції буде мінімальним, адже корупція є потужним дестабілізаційним фактором на шляху їх досягнення. Існує прямий взаємозв’язок між корупцією та цілями сталого розвитку, оскільки корупція робить неможливими гідний рівень життя населення, економічний розвиток, раціональні пріоритети державної політики.

Дані можна використовувати для боротьби з корупцією, зокрема для просування антикорупційних реформ у рамках Цілей сталого розвитку, із запровадженням яких представники громадянського суспільства отримали дорогоцінну можливість наполягати на справжньому покращенні управління в усьому світі. Це надихає на створення нових проектів даних, пов’язаних з управлінням, які можуть допомогти діагностувати причини та наслідки корупції, пропагувати подальші зусилля по боротьбі з корупцією та контролювати ефективність цих зусиль.

Корисне!

Онлайн-курс Corruption, Data and the SDGs: a Transparency International Online Course - (https://vimeo.com/channels/corruptionandthesdgs) від Transparency International.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]