Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2011 09:30

Маржинальна революція на фондовому ринку України

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Об’єктивна реальність ставить перед законодавством комплекс задач щодо розробки нових правил гри для учасників фондового ринку та приведення правового поля до якісно нових стандартів. Впровадження інституту маржинальної торгівлі цінними паперами обумовлено

Об’єктивна реальність ставить перед законодавством комплекс задач щодо розробки нових правил гри для учасників фондового ринку та приведення правового поля до якісно нових стандартів. Впровадження інституту маржинальної торгівлі цінними паперами обумовлено потребами часу, оскільки вона дозволить як розширити сферу діяльності торговців цінними паперами, так і збільшить інтереси та можливості індивідуальних інвесторів на фондовому ринку. Адже інвестори використовуватимуть «кредитне плече» для придбання цінних паперів, завдяки чому торгівля цінними паперами може отримати «друге життя». Наприклад, маючи 5 тис. грн. індивідуальний інвестор зможе придбавати цінні папери на 10 тис. грн. Про інтерес до маржианльної торгівлі говорить той факт, що на даний час навіть за відсутності правових актів щодо маржинальної торгівлі торговці цінними паперами надають клієнтам відповідні послуги. Слід також зазначати, що світова практика маржинальної торгівлі цінними паперами розкриває і темні її сторони, які в подальшому обумовлюватимуть рівень правового регулювання цього явища. Потрібен певний  юридичний аутсорсинг цього явища.  В свою чергу, це вимагає вироблення особливого підходу законодавця. Нормативна база з маржиальної торгівлі в подальшому вдосконалюватиметься. При цьому важливого значення набуватиме світовий досвід функціонування інституту маржинальної торгівлі. Для порівняння зазначимо, що в США та Західній Європі аналогічний інститут з’явився ще на початку ХХ ст.

Та, як говориться, і на нашій вулиці скоро буде свято. Так, проектом Положення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) «Про здійснення діяльності торговця цінними паперами при укладанні договорів з використанням грошових коштів та/або цінних паперів, наданих торговцем у позику клієнту» (далі – Положення), розміщеним на сайті ще ДКЦПФР пропонується врегулювати здійснення діяльності торговця цінними паперами (далі – торговець) при укладанні договорів  купівлі-продажу цінних паперів на підставі разових замовлень клієнтів, розрахунок за якими здійснюється торговцем з використанням грошових коштів або цінних паперів, наданих торговцем у позику клієнту на підставі відповідного договору.

23 червня 2011 року відбулось спільне засідання Експертної ради Асоціації «Фондове Партнерство» та робочої групи Консультаційно-експертної ради (КЕР) при НКЦПФР щодо обговорення проекту вищезазначеного Положення. Під час обговорення проекту між фінансистами та правниками було досягнуто відповідного консенсусу. За результатами обговорення учасники засідання виробили пропозиції, які були згодом направлені Асоціацією «Фондове Партнерство» до НКЦПФР для опрацювання. А вже 21 липня 2011 року на засіданні КЕР при НКЦПФР було схвалено Проект «Положення про здійснення діяльності торговця цінними паперами при маржинальній торгівлі», розробленого Експертною Радою Асоціації «Фондове Партнерство». КЕР НКЦПФР схвалила зазначений проект Положення без зауважень, а також було прийнято рішення передати його на розгляд до НКЦПФР.

Як тут не згадати про людей, завдяки зусиллям яких Україна може отримати нормативне регулювання нового і досить перспективного напрямку діяльності торговців цінними паперами. Отже, участь у розробці Положення про здійснення діяльності торговця цінними паперами при маржинальній торгівлі брали: С.Москвін, О. Стародубцев, О. Сухоруков, В. Дубінко, Р. Магомедов, В. Ревчук, О. Брикіна, П. Омельчук, В. Шилов, О. Слободян. В ході роботи над проектом НКЦПФР він зазнав суттєвих змін. Була змінена і сама концепція маржинального договору.

         Отже, правове підгтунтя мажинальної торгівлі цінними паперами закладено.  Добра половина справи зроблена. Для повного ефекту революції не вистачає лише залпу крейсера «Аврори» у вигляді затвердження проекту НКЦПФР «Положення про здійснення діяльності торговця цінними паперами при маржинальній торгівлі». Однак це лише питання часу.

Передрук цього матеріалу дозволений виключно із посиланням на сайт Юридичної консалтингової компанії «Салекс» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/menu-types-2

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]