Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2011 18:46

Ганна Герман не прийшла підтримати Софію

Прессекретар ВГО "КУПР"

Сьогодні поруч зі скандальним будівництвом за адресою вул. Олеся Гончара, 17 – 23 у буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська» члени територіальної громади Києва провели акцію на захист пам’ятки.

Поштовхом до активізації протестної діяльності громадськості стало відновлення будівельних робіт, заборонених приписами Прокуратури міста Києва, Державної служби з питань національної культурної спадщини, Головного управління охорони культурної спадщини КМДА.

Будівництво в буферній зоні Софії загрожує руйнуванням кільком прилеглим будинкам, збудованим у першій половині ХХ століття, а також спорудам, що входять до складу заповідника. Крім того, сусідство багатоповерхівки візуально знищить велич Софійського собору, на її тлі він виглядатиме маленькою церковцею. Подібний сумний досвід спіткав будівлю Національної опери України, яка значно змаліла з появою поруч офісного центру «Леонардо».

Отримання земельної ділянки та дозвільної документації ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» відбувалося з численними порушеннями чинного законодавства, при проведенні будівельних робіт забудовник також не дотримується чинних норм. Через недотримання вимог і рекомендацій ЮНЕСКО заповідник «Софія Київська» можуть вже цього року включити до «чорного списку».

Незважаючи на лютий мороз, висловити свій протест проти свавілля забудовників прийшло близько сотні киян. Більшість із них – мешканці «гарячих» точок, які на власному досвіді відчули, що таке боротьба із забудовником.

Поділитися власними проблемами і підтримати жителів вулиці Гончара прийшли мешканці будинку по вулиці Пирогова, 2. У дворі їхнього будинку, зовсім поруч з пам’яткою 1853 року Національним музеєм медицини України риють підземний паркінг. Будівельні роботи загрожують руйнуванням прилеглим спорудам, з яких три мають статус архітектурних пам’яток.

Були також жителі вулиці Пушкінської, які вже декілька років ведуть боротьбу за дитячий садок. У промовах згадувалося й про інші об’єкти незаконної забудови, зокрема про будівництво поруч із станцією метро «Театральна».

Підтримали захід і декілька громадських організацій, відомих як борці з незаконними забудовами. В ньому взяли участь представники громадської ініціативи «Збережи старий Київ», громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», Всеукраїнської громадської організації «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», ГО «Поряд». Сьогодні вони не намагалися піаритися за рахунок інформаційного приводу. Не було жодної символіки. Активісти організацій прийшли як члени територіальної громади, щоб зробити свій внесок у загальну справу. Так, ВГО «КУПР» допомогла організаторам із звукопідсилювальною апаратурою.

Активно давав інтерв’ю журналістам голова комісії Київради з питань культури й туризму Олександр Бригинець. Він вкотре нагадав про безпорадність влади, яка на словах виступає за збереження пам’яток, але нічого для цього не робить. «Громадськість зібралася, щоб допомогти владі, яка хоче припинити будівництво, але не може. Можливо, громадськість допоможе владі не тільки хотіти зупинити це будівництво, але й змогти», – вважає Бригинець.

На завершення акції учасники мітингу спробували ще раз вручити представникам забудовника приписи контрольних органів про заборону будівництва. Проте з-за двометрового паркану так ніхто й не вийшов. Довелося прикріпити копії документів до воріт, що ведуть на будівельний майданчик. Може, пізніше хтось таки наважиться його прочитати.

До участі в заході було запрошено заступника голови Адміністрації Президента України Ганну Герман, яка нещодавно на круглому столі противників варварських забудов висловила свій осуд щодо ухваленого Верховною Радою закону про регулювання містобудівної діяльності. Вона також повідомила про занепокоєння президента варварськими забудовами українських міст.

Голова ГО «Поряд» Олександр Мисюра особисто запрошував пані Герман по телефону. Вона відповіла, що подумає, але так і не з’явилася. Ганна Миколаївна повідомила, що має вільний час у вівторок 1 березня. Користуючись нагодою запрошуємо пані Герман на акцію протесту мешканців будинку по вулиці Пирогова, 2, яка відбуватиметься 1 березня з 12.00 у дворі будинку. Будемо з нетерпінням чекати.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]