Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2016 16:43

«Бермудський трикутник» на карті КМДА

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

Резонансне затримання на хабарі співробітника відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури та анонсовані мером з цього приводу службові розслідування та аудити підтверджують наявність системних проблем в управлінні галуззю зовнішньої рекла

Резонансне затримання на хабарі співробітника відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури та анонсовані мером з цього приводу службові розслідування та аудити підтверджують наявність системних проблем в управлінні галуззю зовнішньої реклами столиці. Питаннями корупції мають займатися безперечно правоохоронці. Але ми сподіваємося, що міський голова зробить висновки, оскільки ознаки корупції явні, коли одним не продовжують дозволи більше року, а інші — отримують такі дозволи і продають їх.

Ні для кого не секрет, що на сьогоднішній день у місті Києві склалася незадовільна, якщо не сказати критична, ситуація з регулюванням ринку зовнішньої реклами. Несвоєчасний розгляд заяв щодо оформлення дозвільних документів, «подвійні стандарти» при прийнятті рішень і намагання перевести ринок зовнішньої реклами в режим «ручного керування» стали очевидно негативними тенденціями останніх років. Службовці, уповноважені на розгляд заяв про видачу дозвільних документів, проявляють безсистемний, вибірковий підхід в роботі, результатом якого є спотворення конкуренції на ринку, та надання незаконних переваг одним гравцям ринку перед іншими.

Міська влада, в особі уповноважених високопосадовців, неодноразово давала обіцянки та не виконувала їх. Усі компанії напевно пам’ятають обіцянку влади розглянути заяви та прийняти розпорядження про продовження строку дії дозволів, заяви за якими подані більше року тому. Такі обіцянки неодноразово лунали і на засіданнях Антикорупційної ради при міському голові, і на публічних зустрічах. Проте, дозволи залишаються не продовженими і до сьогодні, а Департаментом регулярно видаються накази про демонтаж рекламних конструкцій на цих місцях.

Ще одним яскравим прикладом «прозорості» міської влади стало прийняття розпорядження КМДА «Про окремі питання забезпечення вимог нормативно-правових актів України у сфері дорожнього руху у місті Києві» . Цим актом введені додаткові суттєві заборони і обмеження розміщення зовнішньої реклами у місті Києві і доручено структурним підрозділам КМА не погоджувати продовження терміну дозволів в разі, якщо рекламна конструкція розміщена ближче ніж за 10 м від проїзної частини дороги. Іншими словами – ніде.

Наведене свідчить про послідовну політику міської влади, яка, нажаль, поки не спрямована на конструктивний діалог та може призвести до перерозподілу ринку зовнішньої реклами. Свідченням цього є видані 31.08.2016 року сотні дозволів на нові місця. Де логіка? Де послідовність? Такими своїми діями чиновники несвідомо або усвідомлено показують, що комплексне вирішення проблеми це не варіант, що ті, хто системно працює та пропонує реформу буде покараний і не потрапить до списків щасливих володарів дозволів.

Очевидно, що окремі кулуарні домовленості з владою лише поглиблять кризу для галузі. Адже ситуативні домовленості з посадовцями не вирішують проблеми будь-якої компанії в цілому. Службовці змінюють один одного, але норми Закону, Типових правил і інших нормативних актів залишаються обов’язковими до виконання. Жодна обіцянка можновладців не гарантує стабільну роботу компанії, за умови відсутності дозволу, не продовження строку його дії, невідповідності рекламного засобу вимогам Порядку і Концепції та відсутності адекватного нормативно-правового акту міста.

Усі ми щиро хочемо змінити ситуацію на краще і шукаємо для цього ефективний спосіб. Асоціація продовжує і буде продовжувати роботу в пошуку ефективного і конструктивного діалогу як всередині ринку так і з представниками влади. Тільки разом ми зможемо доносити нашу позицію, та вирішувати комплексні проблеми галузі. Яскравим прикладом ефективності спільних зусиль членів Асоціації є скасування у судовому порядку Постанови КМУ про зміни до Типових правил розміщення зовнішньої реклами. Позитивний результат розгляду судової справи має наслідком відновлення процедури продовження строку дії дозволів, їх переоформлення та внесення змін до них.

Рухаючись навіть невеликими кроками ми зможемо поступово вийти з зони штучно створеного конфлікту. Лише у публічній площині, у правовому полі та в діалозі можливо досягнути позитивного результату для міста, галузі в цілому, і кожної компанії зокрема.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]