Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2016 18:35

Пайова участь: скасувати не можна залишити

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Влада різних рівнів стурбована реформою пайової участі на розвиток інфраструктури міста. Пропозиції законодавців різні: починаючи від варіанту зниження граничного рівня, закінчуючи повним скасуванням внеску. Кожна ініціатива ставить за мету зниження корупц

Влада різних рівнів стурбована реформою пайової участі на розвиток інфраструктури міста. Пропозиції законодавців різні: починаючи від варіанту зниження граничного рівня, закінчуючи повним скасуванням внеску. Кожна ініціатива ставить за мету зниження корупційних загроз та стимулювання розвитку будівельної галузі.

В даний час для девелоперів діє обов'язкова законодавча норма про те, що при забудові земельної ділянки до моменту прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію йому необхідно внести до відповідного місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури. Величина пайової участі визначається у договорі, укладеному з органом місцевого самоврядування з урахуванням загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта, визначеної згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами та рішеннями органів місцевого самоврядування. Граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не може перевищувати 10% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта - для нежитлових будівель та споруд і 4% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта - для житлових будинків.

У той же час, закон передбачає випадки, коли забудовник може бути звільнений від сплати пайової участі, наприклад, при будівництві на своїй ділянці об'єктів соціальної, транспортної або інженерної інфраструктури, садків, шкіл і т. д.

В результаті відома велика кількість прикладів, коли рішенням місцевих рад девелоперів звільняли від сплати пайової участі або встановлювали мінімальний розмір.

Варто визнати факт, що наше законодавство недосконале і дає можливість забудовникам грати за різними правилами. Деякі воліють ігнорувати закон взагалі. Останнім часом працівники контролюючих органів викривають все більше компаній-забудовників, які умисно не сплачують пайові внески при будівництві. В результаті дій недобросовісних компаній місцеві бюджети зазнають мільйонних збитків. У Державній фіскальній службі запевняють, що спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією виявляють порушників, розкривають злочинні схеми обману і притягають винних до відповідальності.

Але, щоб вирішити дану проблему, необхідно почати із законодавства, яке, по-перше, набагато більш жорстке, ніж в Європейському Союзі, по-друге, дає можливості для різночитань.

На цьому шляху є позитивні передумови. Зокрема, у Верховній Раді зареєстрований Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо скасування пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту) № 3610/П. Його суть зводиться до пропозиції повністю скасувати статтю закону про пайову участь. Ініціатори в пояснювальній записці підкреслюють, що факт пайової участі створює величезні корупційні ризики. Зауваження логічне, але повна відміна внеску покладе на місцеві бюджети навантаження по будівництву об'єктів інфраструктури в повному обсязі і позбавить мільйонних надходжень.

Влада місцевого рівня також стурбована шляхами вирішення питання щодо пайової участі. Відтак 13 червня на засіданні антикорупційної ради при Київському міському голові був вперше оприлюднений проект документа під назвою «Тимчасовий порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва». Документ пропонує встановити розмір пайової участі до 4% від загальної кошторисної вартості будівництва незалежно від виду об'єкта, що будується. Крім того, розглядається можливість введення механізму електронного розрахунку  суми внеску і сплати пайової участі для замовників будівництва для ліквідації людського фактору.

Враховуючи складність та суперечливість теми, затвердження нових правил займе достатньо часу. Але ключовим має бути наступне. Необхідно встановити чіткі правила для всіх забудовників. Не можна одних звільняти від сплати внеску, а в інших випадках застосовувати вибірковий підхід. Єдині правила – єдині для всіх. Так само очевидно, що існуючу граничну планку необхідно знижувати. Цей позитивний крок зменшить фінансовий тягар як на забудовників, так і вплине на вартість квадратних метрів, а значить зробить їх більш доступними для інвесторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]