Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2015 10:16

Антикорупційна реформа в Україні

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Нещодавно у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференція «ЗАПОБІГАЄМО. БОРЕМОСЯ. ДІЄМО.» Представники української влади звітували про здійснену та заплановану роботу, спрямовану на подолання корупції в державі.

Нещодавно у Києві пройшлаМіжнародна антикорупційна конференція «ЗАПОБІГАЄМО. БОРЕМОСЯ.ДІЄМО.»Представники української владизвітували про здійснену та заплановану роботу, спрямовану на подолання корупціїв державі. В той же час представники іноземних антикорупційних органів вказалина те, що в Україні для боротьби з корупцією зроблено недостатньо. Маємо ітретю позицію – громадськості.
 
Півроку тому «Свідомі» проводили дослідження  «Антикорупційнареформа у столиці: прогрес чи імітація результатів?». Опитування показали, що 60% опитуваних киян абсолютно не довіряють жодній ізгілок влади, а 88% ввжають антикорупційні заходи абсолютно неефективними.Пройшов час, відбулись зміни уантикорупційній політиці і активісти знову вирішили дізнатись про ставленнякиян до боротьби з корупцією. При опитуванні уточнювали у респондентів: чиможливо  подолати корупцію, беручи доуваги ті зміни, які  зараз відбуваються.Свою думку висловили близько 1000 киян. Результат: 41%  - вважають, що подолати корупцію можна лишеспільними зусиллями громадськості і влади; 21% опитаних покладаються виключнона сили громадськості; 20% вважають, щоб процес почався – потрібна твердаполітична воля. Без цього жодні зусилля будуть марними; 18% переконані, щоокрім гучних слів чогось нового реформи не принесуть.

Під час опитування активісти також цікавились прозагальне враження від антикорупційних реформ. І яке ж було здивування, що майже80% респондентів уяви не мають про функції та напрямки діяльності кожногоокремого новоствореного антикорупційного органу. Здебільшого вважають, що всіновостворені антикорупційні органи просто дублюватимуть роботу один одного.Тому суть антикорупційної реформи звичайним громадянам не досить зрозуміла, авідповідно через це -  дуже багатокритики. Таке скептичне і критичне ставлення в першу чергу і викликаєнедовіру.  А справа вся в тому, щороз’яснювальній роботі приділили зовсім мало уваги. Людей здебільшогоінформують вже про наявність або утворення того чи іншого органу. Тому мипереконані, що громадян треба просвітити в цьому напрямку, можливо, навіть,через громадські організації, які б взяли на себе цю функцію.

Загалом можна сказати, щодіяльність держави в напрямку подолання корупції наразі задовільна. Говоритипро рішучі зміни зарано. Утім суспільство демонструє запит на співпрацю державиі громадськості та наголошує на проведенні антикорупційних змін спільнимизусиллями.  Не можна ігнорувати тіуспіхи, які вже стали можливі за рахунок тиску активістів. Впершу чергу, це - ухвалення закону про відновлення довіри до суддів,антикорупційної стратегії, створення НАБУ та Агенції з протидії корупції.Позитивом є і закон, що відкрив доступ до інформації про беніфеціарних отримувачів.Тож, державітреба налагоджувати комунікацію із суспільством через активістів. Наразі довірадо влади невисока,тому саме активісти, громадські організації, можутьроз'яснювати перебіг антикорупційних реформ людям. Окремо варто відзначити, щоми не лишилися із владою сам-на-сам. Європа тримає руку на пульсі і тисне наможновладців. Спільними зусиллями ми маємо покроково змінювати країну.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи