Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2015 13:36

Боротьба з корупцією перестає бути міфом

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Днями у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференці я “Запобігаємо. Боремось. Діємо”. Варто визнати, що це справді наймасштабніший за часів незалежності України публічний захід у сфері запобігання та протидії корупції.

Днями у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференція“Запобігаємо. Боремось. Діємо”. Варто визнати, що це справді наймасштабнішийза часів незалежності України публічний захід у сфері запобігання та протидіїкорупції.  В ньомувзяли участь  багато іноземних спікерів з різних країн світу. Серед них діючі або колишні міністри, головиантикорупційних органів, прокурори.Конференція мала за мету: статимайданчиком для чесного та відкритого діалогу держави, бізнесу тагромадянського суспільства; представити найкращий міжнародний досвід з тихкраїн, які мають практичні успіхи у запобіганні та подоланні корупції; зібратиразом в одній аудиторії усі сторони, залучені до антикорупційної реформи:детективів, прокурорів, суддів, журналістів, громадянських активістів, тощо; підтриматита замотивувати новостворені державні антикорупційні інституції, надавши їмнеобхідну місцеву та міжнародну підтримку задля ефективного виконання їхфункцій та досягнення результату.
 
Саме післяЄвропейської революції нова влада під тиском  громадськості почала проводити антикорупційніреформи:  розроблено антикорупційнустратегію на 2014 – 2017 роки; Закон щодо визначення кінцевих вигодоодержувачівюридичних осіб та публічних діячів; утворені нові органи — Національнеагенство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро,Бізнес-омбудсмен; триває утворення Державного бюро розслідувань таантикорупційної прокуратури;   розвивається електроннеурядування.

Цейпроцес інституціональногоі законодавчого забезпечення майже завершений, а відповідно –настав час переходу від теорії до практики. Про певні дії можна говорити вжесьогодні. У зв’язку з проведенням антикорупційних реформ відбулись кардинальні зміни укадровому складі прокуратури – звільнено 4 тисячі співробітників. Паралельнопроводиться конкурсз обрання 700 місцевих прокурорів.  

Створено Патрульну поліцію, кадровий набір якоїпроводився у доволі жорсткий спосіб.  Необхідно,аби за такою аналогією відбувався і конкурс
 насуддівські посади, присяжних, прокурорів. Адже до української судової системибагато питань.
 
Утім, іноземні експерти вважають, що наразіУкраїною зроблено ще недостатньо для належної боротьби з корупцією. Вонипродовжують ретельно стежити за антикорупційною діяльністю і ми маємо показати хорошийрезультат, бо інакше залучення інвесторів в країну буде неможливим, а це, відповідно,унеможливить  і успішний розвитокдержави.
 
Та для повного викорінення корупції лише внутрішньоїборотьби з цим ганебним явищем недостатньо. Багато осіб, яких звинувачено укорупції, переховуються за кордоном і продовжують вести свою незаконну діяльністьзвідти. Цьому треба теж покласти край. Тому я вітаю пропозицію  заснувати на міжнародній основі міжнародну антикорупційнумісію та надати їй за участю ЄС та СШАможливість відкривати провадження за межами України, допустивши до баз даних якСБУ, так і Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань,ГП
У.   
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи