Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2018 19:20

Плануєте розширювати можливості свого бізнесу?

Юрист у сфері корпоративного права

Вам не варто читати цю статтю, якщо ви не плануєте розширювати можливості свого бізнесу.

Одним з найактуальніших питань в Україні залишається створення сприятливих умов розвитку бізнес-клімату що, як наслідок, спонукає до зростання ринку угод злиття і поглинання (M&A).

Чому я так вирішила?

По-перше, тому що на українському ринку спостерігається поява перших сигналів зростання економіки.

У 2016 році обсяг угод злиття та поглинання зріс на 20 % порівняно з 2015 роком, а у 2017 (за останніми даними) – на 21 %.

За останні 12 місяців оцінка с/г компаній (не забуваємо, що сільське господарство є найактивнішою сферою з точки зору M&A) зросла з 500-600 доларів за гектар до 1200-1500 доларів за окремими активами.

По-друге, сфера ІТ сміливо стає однією з найпривабливіших на ринку та залучає кошти у нові проекти. Та і як забути про те, що великі розробники ПЗ купують більш дрібні компанії та роблять ставку на збільшення прибутку. Згадаємо хоча б покупку компанією Apple технології Shazam, яка обійшлась першій, за неофіційними даними, в 400 млн. доларів.

Так от, давайте перейдемо до суті. Чи зможете Ви назвати оптимальні шляхи для стабілізації Вашого бізнесу прямо зараз? Ні? А от я, не вагаючись, запропоную Вам один із них.

Поглянемо на зацікавлені аудиторії: перші – молоді, активні, що прагнуть розвитку своєї справи, стабільних прибутків для чого потрібне залучення коштів. Інші прагнуть реорганізувати підприємство – «старого монстра» і отримати інноваційну нову компанію. Ефективний варіант вирішення існує для кожного з них.

Але спочатку історія. Власник торгової мережі, що займається виробництвом одягу, зажадав розвитку своєї компанії. В зв’язку з цим він викликав до себе директора компанії Олега Юрійовича та поставив завдання знайти шляхи оптимізації виробництва продукції та розширення бізнесу.

Директор компанії розумів, що укрупнення бізнесу, оптимізація витрат на виробництво, а також розширення продажів можливе за рахунок придбання нових торгових площ. Також він не виключав можливість оптимізації виробництва за рахунок поліпшення системи постачання сировини і доставки кінцевого продукту споживачеві. (Можливого придбання фабрики по виготовленню тканин, фурнітури, магазина для продажі товарів чи експедиторської компанії для доставки в інші регіони).

            Але як це втілити в життя, які наслідки таких придбань в перспективі, ризики, що можуть загрожувати, -  наш Олег Юрійович гадки не мав.

Однак, директор згадав, що його знайомий досвідчений юрист-адвокат Максим спеціалізується на таких питаннях, а тому рішення про зустріч було миттєвим.

Прибувши до офісу юридичної компанії, отримавши від адміністратора чашку кави, Олег, сидячи в м'якому кріслі, поділився своїм завданням з Максимом.

Уважно вислухавши питання, Максим відповів, що якщо є можливість  поглинути перспективну молоду компанію, то вона здатна отримати самостійність внаслідок залучення коштів на розвиток свого продукту, незалежність від постачальників, експедиторських компаній, дистриб'юторів, а отже зможе вистояти в конкурентній боротьбі на ринку і зберегти рентабельність. Тобто, в даному випадку, Максим мав на увазі дію угоди M&A (злиття та поглинання).

Оскільки директор досить часто їздив на бізнес-форуми, він чув про такі угоди, проте глибоко в суть не вдавався. І, саме тому, попросив юриста пояснити що це таке і «з чим його їдять» та які є ризики.

Максим пояснив, що основним ризиком проведення угод M&A є погано сплановане злиття або поглинання, здатне не тільки нашкодити компанії, але і стати причиною її загибелі.

            Він підкреслив, що ризиками та помилками в плануванні можуть стати:

            1. Неправильний вибір напряму розвитку компанії та цілі покупки;

            2.Помилка у визначені ціни операції та невірна оцінка привабливості підприємства, що призведе до фінансової неспроможності компанії;

            3. Перерозподіл корпоративного контролю на користь осіб, не зацікавлених в ефективному функціонуванні компанії, що призведе до незацікавленості інвесторів;

            4. Ризик збільшення касових розривів та фінансових платежів підприємства;

5. Опір співробітників, що не прагнуть до злиття та втрата кваліфікованого персоналу. Наприклад, великий іноземний банк поглинув одну із українських фінансових установ. Керівництво об'єднаного банку вирішило «навести порядок» в поглинутій ним структурі. Впровадження нових стандартів роботи, зміна системи мотивації, урізання повноважень менеджерів - персонал банку відреагував на це масовими звільненнями, апатією і бездіяльністю. За лічені місяці нові власники втратили десятки висококваліфікованих працівників. Все це негативно позначилося на загальній капіталізації об'єднаного банку - реальні бізнес-показники виявилися далекі від запланованих;

            6. Втрата клієнтської бази внаслідок зміни основного продукту, сировинної бази чи стандартів обслуговування;

            7. Збільшення об’ємів податкових платежів та зниження середньої норми прибутку.

Максим підкреслив, що дані угоди є угодами об’єднання та укрупнення бізнесу і зазвичай є інвестуванням. Таке інвестування засноване на принципах добровільної згоди всіх учасників процесу і взаємної вигоди. Для того, щоб краще пояснити їх суть, він запропонував виділити основні етапи:

1. Необхідність оцінити «привабливість» самої угоди та на скільки вигідно здійснювати дану операцію. Тобто варто провести аналіз того чи готова компанія на даному етапі до інтеграції. Та чи окуплять себе в майбутньому понесені на інтеграцію витрати. Щоб провести даний аналіз зазвичай застосовують процедуру Due Diligence.

2. Due Diligence - це процедура дослідження  об'єкту інвестування, що містить в собі оцінку інвестиційних ризиків, його діяльності. Також вона включає вивчення фінансового стану і положення на ринку компанії.

Тобто, перш за все, необхідно правильно вибрати ціль для поглинання. Після цього варто провести повний аналіз сумісності двох майбутніх складових одного цілого. Досить важливо зрозуміти на скільки швидко одна компанія зможе взаємодіяти з іншою.

На цьому етапі залучають аудиторів (які проаналізують стан системи внутрішнього контролю, ступінь ризику податкових схем, аналіз основних засобів і нададуть Звіт про фінансову експертизу), оцінювачів (які проаналізують ціни на ринку на ціль злиття чи поглинання і оцінять ризики від її покупки.

Зазвичай діяльність оцінювачів підсумована Звітом про оцінку бізнесу та активів компанії), юристів (які визначать правові основи організації діяльності, підготовлять засновницькі документи, вирахують усі правові ризики та розроблять схему реструктуризації бізнесу). Тривалість процедури Due Diligence триває близько 2-3 тижнів.

3. На третьому етапі компанія повинна вибрати стратегію, яку вона застосує в поглинанні:

• Переговори, які завершаться укладенням угоди між компаніями;

• Переговори, в результаті яких єдиним виходом буде покупка акцій і активів об’єкта, щоб скористатися цим задля впливу на ціль поглинання;

Досить важливим на даному етапі буде використання послуг правових консультантів. Саме вони здатні провести переговори на відповідному рівні і досягти необхідного результату.

4. Останнім етапом буде оголошення про злиття/поглинання. Саме зараз компанії перейдуть у стадію інтеграції та взаємодії. Тривалість цього етапу буде залежати від того, на скільки різні початкові показники обох компаній та на скільки глибоко необхідно провести інтеграцію.

           Також, юрист відмітив, що в результаті об'єднання компанія зможе здійснювати повний цикл виробництва і реалізації одягу. Тобто в ідеалі не повинно бути ніяких збоїв при збуті і постачання сировини та готового одягу. Ще одним позитивним моментом буде збільшення ціни підприємства на ринку.

Отже, професіональний підхід до проведення процедури злиття дозволяє максимально вдало оптимізувати власний бізнес. Як наслідок - можливість вивести компанію в лідери на ринку. Наприклад, покупка мережі гіпермаркетів «Караван» компанією «Ашан», дозволила першим вийти в трійку лідерів ринку на теренах нашої держави.

 Також потрібно не забувати, що будь-яка угода передбачає наявність ризиків. Але їх можна уникнути за рахунок ефективного плану оптимізації та правильної оцінки усіх факторів в результаті процедури Due Diligence.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]