Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2017 13:26

Корпоративний договір як інструмент врегулювання конфліктів

Юрист у сфері корпоративного права

Одним з глобальних питань для власників бізнесу в Україні є вирішення корпоративних конфліктів. Дуже часто саме для учасників АТ або ТОВ проблемним питанням стає вирішення ситуації, в якій стикаються інтереси партнерів між собою або ж їхні інтереси та інте

У 2016 році Україна зайняла 80 місце серед 190 країн світу в рейтингу Doing Business. Для тих, кому не зустрічався даний термін - це так званий звіт, який дозволяє зрозуміти наскільки сприятливі умови ведення бізнесу створені в тій чи іншій країні. Саме цей звіт дозволяє зрозуміти які ключові проблеми потрібно вирішити і що потрібно поліпшити для покращення ситуації.

Одним з глобальних питань для власників бізнесу в Україні є вирішення корпоративних конфліктів. Дуже часто саме для учасників АТ або ТОВ проблемним питанням стає вирішення ситуації, в якій стикаються інтереси партнерів між собою або ж їхні інтереси та інтереси третіх сторін. Чи думали Ви про те, як знайти вихід у надскладній конфліктній ситуації і забезпечити свою правову позицію? Я впевнена на 100 %, що саме це питання хвилює чималу кількість акціонерів та учасників ТОВ.

В цілому для захисту Ваших прав та інтересів можуть використовуватися загальногромадянські способи забезпечення зобов'язань (напр., неустойка), і заходи цивільно-правової відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов'язань (напр., відшкодування збитків).

Проте для розставляння крапок над «і» пропоную повернутися до прийнятого 23 березня 2017 року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів». Даний акт суттєво розширив правове регулювання корпоративних договорів.

Згідно з положеннями закону можна врегулювати ряд потенційних корпоративних конфліктів і "безвихідних ситуацій". В першу чергу, це стосується ситуацій, коли прийняття будь-якого рішення загальними зборами або наглядовою радою є неможливим через відмінності позицій учасників / акціонерів, які володіють однаковою кількістю голосів (50/50).

В даній ситуації Ви можете використовувати три основні методи:

1. Техаський - Ви відправляєте цінову пропозицію на покупку акцій / частки один одного в запечатаному конверті, вказуючи максимальну ціну, яку можете заплатити. Той, хто запропонував більше - зобов'язаний купити частку іншого.

2. Метод «голландського аукціону» - Ви відправляєте цінову пропозицію на покупку акцій / частки один одного в запечатаному конверті, вказуючи мінімальну ціну, яку бажаєте заплатити. Частку / акції купує той, хто запропонував більше, але за вартістю того, хто програв. (Тобто мінімальною).

3. Метод «російської рулетки» - Ви відправляєте повідомлення з ціною за свої 50% акцій іншій стороні. Вона ж може або купити Ваші акції або ж продати свої по вказаній Вами ціні.

Також варто зауважити, що одним з інструментів, що забезпечують виконання умов корпоративного договору, є безвідклична довіреність. Наприклад, кредитор може на підставі корпоративного договору отримати від учасника безвідкличну довіреність на участь в загальних зборах. В такому випадку кредитор буде мати можливість безпосередньо впливати на рішення, які приймаються на загальних зборах, в тому числі з майнових питань.

Необхідно враховувати, що передача права по безвідкличної довіреності не позбавляє довірителя можливості реалізувати свої права самостійно. Тобто безвідклична довіреність не гарантує того, що користувач не зареєструється для участі в загальних зборах і відповідно не проголосує всупереч умовам корпоративного договору. При цьому визнати таке рішення загальних зборів недійсним не можна. Що робити в даному випадку? Потрібно прописати в корпоративному договорі, що учасник зобов’язується не брати участь в загальних зборах до о закінчення терміну дії (скасування) довіреності, за порушення цієї умови він зобов'язаний виплатити іншій стороні договору штрафні санкції.

Корпоративними договорами можуть бути врегульовані і інші питання, пов'язані з управлінням суспільством і голосуванням з певних питань. Наприклад, Ви можете узгодити додаткові в порівнянні з положеннями статуту умови призначення та звільнення директора і членів виконавчого органу товариства та / або додаткові умови для прийняття тих чи інших рішень.

Одним із дієвих механізмів є заздалегідь обумовлений в корпоративному договорі розмір штрафних санкцій за порушення умов договору. Закон № 4470 також передбачати право стягнути збитки з винної сторони. Однак, як показує практика, довести і стягнути в судовому порядку збитки вкрай складно. Ви маєте право звернутися з позовом до суду про примушення іншої сторони до виконання своїх зобов'язань або припинення незаконних дій.

Підсумовуючи, необхідно сказати, що саме в умовах ринкової економіки легалізація корпоративних договорів створює інструменти для вирішення багатьох корпоративних конфліктів і забезпечує Ваше право на захист своїх інтересів. Єдина обов’язкова умова позитивного вирішення конфлікту – законодавча обізнаність і команда юристів-професіоналів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]