Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.10.2017 13:57

Особливості впровадження договору ескроу в українському законодавстві

Юрист у сфері корпоративного права

У червні 2017 року Президентом України було підписано закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», яким в українське законодавство було внесено поняття договору ум

 У червні 2017 року Президентом України було підписано закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», яким в українське законодавство було внесено поняття договору умовного зберігання (ескроу).

Давайте ж спробуємо розібратись що це за договір і які плюси та мінуси його використання для нас. У світовій практиці договір ескроу розглядають як відповідну конструкцію, що забезпечує захист сторін договору від невиконання зобов’язань.

Варто зазначити, що типовий договір ескроу є трьохсторонньою угодою, що включає в себе ескроу агента та сторін будь-якого договору. Агент виступає для кожної сторони повіреним і є гарантом безпеки відповідної угоди. Відповідно до типої схеми ескроу, покупець перераховує кошти на банківський рахунок ескроу-агента, після чого продавець передає агенту документи, які необхідно передати за основним зобов’язанням . На даному етапі завдання ескроу-агента - перевірити відповідность форми та змісту наданих документів умовам даного зобов’язання. Це може бути поверхнева перевірка або ж повна перевірка наданих йому документів. Якщо документи відповідають вимогам зобов’язання, агент перераховує кошти продавцю і передає документи покупцю. Якщо документи не відповідають вимогам дія угоди припиняється і документи повертаються продавцю, а кошти перераховуються покупцю. Звичайно, це типовий формат даної угоди. Можливе існування декількох ескроу-агентів, документи можуть передаватись на зберігання в банківську скриньку, грошові кошти можуть перераховувати частинами.

Якщо Ви виступаєте стороною договору, то договір ескроу дозволяє мінімізувати ризики при виконанні зобов’язань, адже передача майна (грошових коштів чи інших об’єктів) здійснюється третьою особою виключно після належного виконання кожною стороною своїх зобов’язань. Також даний договір захищає грошові кошти, адже ні одна із сторін адже Ви не можете розпоряджатись коштами (за виключенням моментів, коли сторони передбачили можливість розпорядження коштами у договорі).

В Україні дана конструкція впроваджена у вигляді банківського рахунку ескроу, який діє на тих самих принципах, що і договір. Ескроу-агентом виступає банк, який є гарантом забезпечення зобов’язань обох сторін. Після укладення угоди банк перераховує кошти бенефіціару або повертає їх володільцю (депоненту) тільки за умови підтвердження виконання відповідних договірних вимог. Досить цікавим є те, що у зарубіжному законодавстві встановлюють жорсткі вимоги щодо ескроу-агента, адже третя особа повинна бути професіоналом, якому можна довіряти. Наприклад, на Кіпрі агентом договору умовного зберігання може бути організація, яка отримала ліцензію на зайняття цією діяльністю. В ряді інших європейських країн ескроу-агентом можуть виступати нотаріуси, юридичні фірми, спеціальні ескроу-агентства.

Якщо Ви виішили відкрити рахунок за договором ескроу, Ви будете виступати його володільцем. Як на мене, досить вагомим питанням в умовах нашої економіки є надання рахунку спеціального статусу або визначення гарантій забезпечення даного рахунку. Так як в умовах кризової ситуації сьогодні банк може прийняти рішення про переведення грошових коштів, а завтра може бути визнаний неплатоспроможним. Чинним законодавством не визначено як саме відбувається виконання договірних зобов’язань у даній ситуації.

Сфера застосування рахунку умовного зберігання є досить універсальною, так як він може гарантувати виконання будь-яких зобов’язань в договірних відносинах між сторонами. Вагомим нюансом є те, що Вам доведеться додатково оплачувати посередницькі послуги банку, а також укладати договір з ним. Особливо актуальним буде застосування відповідного договору в угодах щодо покупки/продажу нерухомого майна та забезпечення договірних зобов’язань при злитті і поглинанні компаній. Адже кожна із сторін може забезпечити свої права та відповідно захистити свої грошові активи. Важливим є те, що безпосередньо бенефіціар (той, кому перераховують кошти) може впливати на зміну умов договору. Адже будь-які зміни до договору вносяться виключно за письмової згоди бенефіціара, навіть якщо він не є стороною договору. Також сторони можуть в будь-який момент подати запит щодо інформації по рахунку ескроу і отримати необхідні дані. Виплаті коштів завжди передує повна перевірка настання підстав для перерахування коштів. Відповідно до Цивільного кодексу України перевірку відповідності підстав може здійснювати банк, або третя особа, яку уповноважили сторони в договорі умовного зберігання.

Необхідно відмітити, що на даний момент Національний банк України розробив проект постанови «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», де запроваджено порядок відкриття і використання рахунків умовного зберігання і виконує підготовчі дії для запровадження рахунку ескроу в банківських установах нашої держави. Після затвердження правлінням даного проекту в Україні буде остаточно впроваджено механізм рахунку умовного зберігання.

Підсумовуючи, варто сказати, що впровадження інституту умовного зберігання вагомим кроком в українському законодавстві. Основним позитивним моментом договору ескроу є те, що в ідеалі система рахунку умовного зберігання зводить фінансові ризики до нуля, так як банк блокує кошти на рахунку до моменту виконання зобов’язань і захищає сторони від фінансових махінацій третіх осіб. Але, як і будь-яке нововведення, воно потребує перевірки часом та подальшого доопрацювання відповідно до реалій ведення бізнесу на теренах нашої держави. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]