Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2014 12:41

Прагнення до прозорості чи замилювання очей?

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

Прагнення до прозорості чи замилювання очей? Які справжні наміри нинішньої влади?

Верховна рада 25 березня несподівано та терміново підтримала законопроект щодо підсилення прозорості закупівель підприємств "За" прийняття законопроекту №2207 за основу і в цілому.

Підтримую прагнення Уряду та ВРУ щодо необхідності забезпечення прозорості під час здійснення закупівель державними та комунальними підприємствами. Але залишається питання, якого саме результату хочуть досягти автори та прихильники таких, відверто, несуттєвих змін?

Автори законопроекту сподіваються, що оприлюднення підприємствами інформації про закупівлі, які здійснюється також за рахунок власних коштів, покращить конкурентне середовище, забезпечить раціональне та ефективне використання коштів, та призведе до запобігання корупційним діям та зловживанням в цій сфері.

Згідно прийнятих змін вказані підприємства зобов'язані опубліковувати інформацію про закупівлю лише після укладання відповідних договорів, так би мовити, “постфактум”.

Я наполягаю, що просте опублікування інформації про вже укладенні договори не зможе забезпечити повноцінне запобігання корупційним явищам та не допустити зловживання перед укладанням договорів.

Раніше, навіть без внесення цих змін у закон, правоохоронні чи контролюючі органи та громадські організації згідно своїх повноважень мали доступ до відповідної інформації. Неодноразово СБУ та інші органи публічно заявляли про розміри збитків від підписання договорів без проведення конкурентних процедур закупівель.

Тобто інформація про умови закупівлі була доступною і раніше (не на офіційному сайті МЕРТ, але була доступна для зацікавлених органів та організацій), а підприємства продовжували укладати невигідні угоди на постачання, що призводило до неефективного використання коштів.

Нагадую всім депутатам ВРУ, а також особисто п. Турчинову, Яценюку та Шереметі, що успіх у боротьбі з корупцією полягає у тому, щоб її попередити , а саме зобов'язати підприємства проводити закупівельні процедури на рівні з бюджетними установами.

Керівники бюджетних організацій та керівники державних підприємств повинні досягати однієї цілі — максимально ефективного використання коштів, чому ж влада встановлює для них різні правила?

З метою забезпечення ефективності використання коштів державних та комунальних підприємств вважаю за необхідне зобов'язати їх проводити конкурентні закупівельні процедури.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]