Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2012 20:43

Перспективи залучення інвестицій у Вишгородський район

Економіст, юрист

Продовжуючи актуальну тему реформ, хочу сьогодні зауважити на реформі інвестиційній, а саме – на поточному стані її реалізації у Київській області та логічних шляхах просування на майбутнє.

Продовжуючи актуальну тему реформ, хочу сьогодні зауважити на реформі інвестиційній, а саме – на поточному стані її реалізації у Київській області та логічних шляхах просування на майбутнє. За результатами впровадження концепції Інвестиційної реформи (Інвестреформи), розрахованої на трирічний термін, яку підготовлено Державним агентством України з інвестицій та управління національними проектами, в Україні мусить постати складний механізм залучення інвестицій та ефективного їх використання. Для цього планується проводити потужні трансформаційні кампанії у п’яти напрямках, відповідно до компонентів реформи: інвестпропозиції, інвестінфраструктури, інвестпартнерства, інвестмаркетингу та інвестклімату.

Згідно з концепцією Інвестреформи, за розрахунками В. Каськіва її результатами стане збільшення об'єму інвестицій до 80 млрд. дол. США , покращення суверенних інвестиційних рейтингів нашої держави та скорочення на третину щорічного відтоку з неї прямих іноземних інвестицій. Основна відповідальність за реалізацію Інвестреформи на регіональному рівні покладена на Фонд регіонального розвитку, завершення роботи над створенням якого припадає на ІІ-ІІІ квартали поточного року.

Згідно із текстом концепції Інвестреформи, він буде покликаний підтримувати «створення комплексного бізнес-плану розвитку – «інвестиційної моделі» кожного окремого регіону України на основі аналізу економічного потенціалу, природних і трудових ресурсів, географічного розташування тощо». Поки ж регіональним аспектом Інвестреформи опікується безпосередньо Держінвестпроект, тому регіональні плани інвестиційного розвитку місцеві органи влади впроваджують фактично самостійно.

Зверну увагу на поточні інвестиційні плани та заходи у Київській області, та Вишгородщини зокрема.

За інформацією голови райдержадміністрації О.Приходька  про підсумки виконання за 9 місяців Програми соціально-економічного розвитку Вишгородського району на 2011 рік – за січень-вересень 2011 року обсяг капітальних інвестицій становить 1 349,2 млн. грн., що у 4,3 рази більше, ніж у відповідному періоді минулого року. З них інвестиції в основний капітал склали 393,3 млн. грн., що перевищує показник минулого року у фактично діючих цінах у 2,4 рази. Темп зростання обсягу інвестицій в основний капітал з урахуванням індексу інфляції та зміни цін на ринку становить 118,4% до відповідного періоду 2010 року.

Зауважу, що 2009 та 2010 роки були не найкращими для економіки не лише Київської області, а і для всієї країни.

Разом з тим, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за підсумками 9 місяців 2011 року становив 89,2 млн. дол. США. і на кінець звітного періоду скоротився на 4,3 млн. дол. США., або на 4,6 відсотка.

Питома вага інвестицій в загальному обсязі  Київської області становить 5,2% і за обсягом інвестування район посідає 6 місце в області.

У 2012 році у Вишгородщині планується реалізувати деякі інвестиційні проекти. Перш за все це розширення птахівничого комплексу «Агромарс» у селі Гаврилівка. Крім того, сільськогосподарський комплекс району буде простимульований за рахунок фінансування нових виробничих потужностей «Українського племінного виробничого комплексу» у с. Лебедівка. Плануються інвестиції і у збільшення виробничих потужностей ТОВ «Чіпси ЛЮКС» в с. Старі Петрівці.

Планується залучення інвестицій у будівельну галузь району – тут він є одним із найперспективніших у Київській області, що засвідчено державними програмами житлового та промислового будівництва. Готуються до відведення під промислові зони ділянки у Раківці ( 27 га ) та Нових Петрівцях ( 212 га ), можливе розміщення промзон на ділянках у Любимівці ( 42 га ) та Ровах ( 74 га ) .

Що ж до туристичних та рекреаційних об’єктів, то влада району розглядає можливість реалізації на своїй території двох великих і амбітних проектів: курортного комплексу Litvinovka Entertainment для надання широкого спектру якісних послуг у сфері бізнесу, спорту та відпочинку та центру X-life для активного відпочинку та екстремальних видів спорту.

Планується, також, будівництво заводу із переробки твердих побутових відходів та каналізаційних очисних споруд у Вишгороді.

Реалізувавши заплановані заходи, можна розраховувати на зростання економіки району за рахунок додаткового попиту на наявні природні ресурси, виробничі потужності, людський потенціал. Разом із цим зазначу, що наявні інвестиційні проекти реалізовуються повільно та не відображають економічний потенціал району. Інвестиційних проектів могло б бути більше.

Економіки районів стають об’єктами інвестування, бо отримують можливість застосовувати ринкові та правові механізми стимулювання інвестицій, а підприємницькі структури, що мають у своєму розпорядженні фінансовий потенціал, мають можливість проведення довгострокових операцій на певних територіях, отримуючи в партнери регіони в особі місцевої влади.

Тому місцевій владі, на мій погляд, необхідно зосередитись на розробці згаданих механізмів (в т.ч. податкових), що сприятимуть внутрішньому інвестуванню та дозволять залучати інвесторів в ті галузі економіки, які даватимуть імпульс для розвитку інших сфер районного господарства. Однією із таких сфер є будівництво, яке необхідно підтримувати через реалізацію відповідних державних програм.

Голова Нацбанку С. Арбузов нещодавно повідомив, що Нацбанк зможе здивувати українців спеціальною програмою, що направлена на значне прискорення темпів розвитку іпотечного кредитування. Ця програма на думку розробників повинна дати поштовх будівельній галузі. Доречно було б районній адміністрації розглянути можливість реалізації місцевих програм фінансово-кредитної підтримки будівельної галузі.

Вишгородщина має свої особливості – це тисячолітній потенціал для того, аби бути флагманом культурного, мистецького та наукового життя області. Історично склалося так, що на її території укладались державні угоди, відзначалися урочисті події державного значення, розміщалися культурні, релігійні осередки, що за рівнем прогресивності на свій час перевершували більшість країн.

Тож висловлю логічну, на мій погляд, ідею відновлення статусу Вишгорода і прилеглих населених пунктів як інтелектуального «серця» Київщини.

Наприклад, розвиток сфери інформаційних та інтелектуальних послуг здатний перетворити Вишгородщину на комфортний і затишний осередок української наукової та творчої еліти, чим може не лише підвищити її економічний потенціал, але й підняти її на новий іміджевий рівень в області та Україні.

Планомірною роботою питання активізації ділової активності в районі можна вирішити за рахунок створення належних умов для праці та розвитку економічно активних людей за рахунок: будівництва чи виділення для них житла за державними програмами, розбудови достойної соціальної інфраструктури, залучення туристичних потоків до визначних історичних об’єктів Вишгородщини, проектування та створення наукових, культурних, освітніх закладів найвищого рівня на території району, створення індустріальних та технологічних парків, створення простої та зрозумілої системи для підтримки розвитку малого та середнього бізнесу тощо. Це потребує значних та ризикованих капіталовкладень як з боку держави, так і з боку приватних інвесторів.

На Інвестиційному сайті Київської області (http://invest-koda.org.ua) розміщено 50 проектів Голови Київської облдержадміністрації. Зауважу, що серед запропонованих інвестиційних проектів немає жодного проекту, який буде реалізовано у Вишгородському районі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]