Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2016 09:42

Знищення конкурентного середовища в сфері ОКУ. Як заробляти ще більше?

Керівник практики договірного та комерційного права, публічних закупівель PLP Law Group

Народний депутат України Рибчинський Є.Ю каже, що прийняття Проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» (щодо діяльності організацій колективного управління) дозволить на законодавчому рівні врегулювати

Народний депутат України Рибчинський Є.Ю каже, що прийняття Проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» (щодо діяльності організацій колективного управління) дозволить на законодавчому рівні врегулювати та вирішити ключові існуючі проблеми в сфері колективного управління в Україні, зокрема збільшити суми зборів та виплат авторам, виконавцям та іншим правоволодарям за використання об’єктів авторського права і суміжних прав.

Проте чомусь автор законопроекту не згадує, що збори та виплати до кишень авторів, виконавців та інших правоволодарів за використання об’єктів авторського права і суміжних прав практично не доходять.
Та де ж гроші? Зникли...
 

Також автор законопроекту хоче забезпечити прозорий збір, розподіл та виплату колективної винагороди організацією колективного управління.
 

Для цього він хоче взяти найкорупційніший орган в сфері КУ, де гроші "зникають" щотижня, та надати йому статус єдиної організації колективного управління, що може діяти в Україні, та що створюється в порядку, визначеному Прикінцевими та перехідними положеннями цього Закону (почитаєте про кого вони).
 

Це в той час, коли Євросоюз скандує за забезпечення конкурентного середовища в сфері ОКУ.
 

Надалі відповідно до законопроекту єдиному та найкорупційнішому органу в сфері управління КУ пропонується надати право на розширене колективне управління.
Так, слід відмітити, що розширене колективне управління авторськими і суміжними правами в певній мірі успішно застосовується в багатьох країнах світу. Проте ця система підходить тільки для тих країн, де добре організована система колективного управління авторським та суміжними правами і де укладені (нормальні та справедливі) прямі договори майже з усіма правовласниками.
 

Але якщо у когось виникає питання наскільки добре у нас в країні організовані це питання, то я відповім - кошмар як погано.
 

Про це і про багато чого ще цікавого читайте у законопроекті.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]