Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2016 10:51

Мінекономрозвитку затвердив План комплексних перевірок на 2016 рік

Керівник практики договірного та комерційного права, публічних закупівель PLP Law Group

На сьогоднішній день перевірки підприємств протягом року проводяться різними контролюючими органами в довільному порядку, що відволікає ресурси суб’єктів господарювання та здійснює додаткове навантаження на них. З метою врегулювання цього питання запровад

На сьогоднішній день перевірки підприємств протягом року проводяться різними контролюючими органами в довільному порядку, що відволікає ресурси суб’єктів господарювання та здійснює додаткове навантаження на них.

З метою врегулювання цього питання запроваджено скорочення протягом 2016 року кількості перевірок шляхом їх об’єднання в комплексні заходи контролю.

Так, Наказом Мінекономрозвитку від 30.11.2015 №1553був затверджений План комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2016 рік.  А 01.02.2016 до цього наказу були внесені додаткові відомості про заплановані заходи на ІІ, ІІІ та ІV квартали 2016 року, за якими було розширено кількість перевірок та компаній, яких перевірятимуть.

На сайті brdo.com.ua можна здійснити електронний пошук інформації про планові перевірки у 2016 році за назвою або кодом ЄДРПОУ компанії.

Планові перевірки проводитимуться комплексно та одночасно.

Відповідно до наказу Мінекономрозвитку, діяльність підприємств, які включені до планів різних контролюючих органів може перевірятися протягом одного року тільки один раз, тобто комплексно та одночасно.

Втім, враховуючи те, що для всіх перевіряючих встановлена однакова дата початку контрольного захисту, то не зовсім зрозуміло, чи вистачить робочих ресурсів суб’єктів господарювання для «обслуговування», наприклад, одночасно трьох перевірок з різних галузей контролю, які  проводитимуться в один день. Чи дійсно це призведе до зменшення навантаження на підприємство на період перевірок, адже за певних умов така кількість перевіряючих може фактично «блокувати» всю роботу підприємства на даний період.

План комплексних перевірок на 2016 рік не відображає всі контрольні заходи.

В теорії даний План перевірок повинен був вміщати вичерпний перелік всіх планових перевірок на 2016 рік, хоча в дійсності нами було виявлено, що величезна кількість планових перевірок, які були заплановані різними Міністерствами на 2016 (та фактично будуть проводитись), просто не увійшли до Плану комплексних перевірок, затвердженого Мінекономрозвитку. А тому підприємствам необхідно бути пильними та додатково перевіряти інформацію щодо включення їх до окремих планів перевірок.

Мораторій на перевірки у  2015 та 2016 роках.

Також не зовсім зрозуміло, як План комплексних перевірок буде узгоджуватись з п. 3 Прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (від 28 грудня 2014 року №76-VIII), відповідно до якого у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

З практики, абсолютно всі затверджені плани перевірок з різних причин не враховували критерії дії мораторію на перевірки, затвердженого Законом №76-VIII, а тому єдиним варіантом для підприємств у даному випадку залишалось або змиритись з незаконною перевіркою, або оскаржити її в судовому порядку (здебільшого суди у подібних спорах підтримують сторону підприємств, а не перевіряючих).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]