Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2022 19:47

Світлоповертальні елементи рятують життя – законопроєкт є, але нема кінцевого результату?

Підприємець-лісопереробник

В умовах енергетичної кризи та зменшення освітлення варто всім використовувати світлоповертальні елементи в громадських місцях та на дорогах!

Громадські місця й дороги поступово втрачають освітлення. Причина – війна.

Росія не припиняє спроб знищити об’єкти критичної інфраструктуру і гатить ракетами щодня в теплові генерації електричного струму. У таких умовах приходиться економити, тому без освітлення залишаються громадські місця, вулиці, дороги.

Враховуючи сезон осені і скорочення світлового дня, більшість навіть робочого часу доводиться проводити у неосвітлених громадських місцях та їздити по автомобільним дорогам, покладаючись лише на ближнє або дальнє світло транспортного засобу.

Як для водіїв, так і для пішоходів зменшення освітлення в темну пору доби, окрім незручностей, створює додаткові ризики допустити зіткнення або бути травмованим. Тим паче, що психо-емоційний стан більшості українців перебуває під тиском регулярних повідомлень про повітряні тривоги та новин з фронту. Отже, розраховувати виключно на уважність водіїв та обачність пішоходів не доводиться. Потрібно шукати прості, але дієві рішення для зменшення рівня травматизму, дорожньо-транспортних пригод.

Водії, які транспортують вантажі, наприклад, перевозять ліс, скаржаться на майже нульову видимість пішоходів та інших перешкод на автомобільних дорогах. Тому цю системну проблему потрібно вирішити в масштабах України якнайшвидше.

Елементарні речі (світлоповертальні елементи) – рятують життя.

Звісно, який саме одяг вдягати – це справа кожного, однак слід нагадати елементарні речі особливо для пішоходів, щоб збільшити їх видимість для водіїв у темну пору доби.

- Зовнішній одяг має бути світлих кольорів. Можливо не весь одяг, але щонайменше великий відсоток з вашого вбрання має не поглинати світлові промені, а відштовхувати їх.

- Обов’язково використовувати світлоповертальні елементи аксесуарів або елементів одягу. Можна носити браслети, стрічки, наклейки тощо.

- Обов’язково використовувати функції ліхтарика у гаджетах  при переміщенні у громадських місцях та там, де перетинаєтеся з транспортними засобами.

- Найкраще використовувати спеціальні жилетки з світловідбивачами, які часто можна побачити на працівниках різних комунальних служб.

- Розміщувати світлоповертальні елементи варто на верхніх частинах одягу на рівні зору водія. Ще краще – на рухомих частинах (передпліччя, гомілки, зап’ястки, щиколотки), адже це збільшує шанси вас вчасно помітити.

- Бажано використовувати якнайбільші площі світлоповертальних елементів, щоб їхні розміри не були меншими за 15 сантиметрів квадратних. 

До речі, що використання світловідбивачів зменшує ризик наїзду авто на пішохода в шість разів.

Пішоходи, які мають на одязі світловідбиваючі елементи, на 85% знижують шанс потрапити в аварію. Адже водії помічають пішоходів раніше і зреагувати можуть швидше.

Реакція людського мозку під час керування автомобілем працює зі швидкістю одна дія в одну секунду. Орієнтовно,  секунду мозок витрачає на прийом інформації і також секунду на її обробку. Стільки ж приблизно потрібно тілу, щоб воно почало виконувати зворотні вказівки мозку. За скільки ми виконаємо весь цикл дій, залежить від складності виконуваного завдання.

Наприклад, зі швидкістю 90 км/год автомобіль проїжджає за одну секунду 25 метрів. Для того, щоб водієві усвідомити і виконати дію гальмування, потрібно як мінімум декілька секунд, відповідна відстань до зупинки автомобіля буде  50 і більше метрів. З даних розрахунків зрозуміло, що для того, щоб вчасно відреагувати та не заподіяти шкоди виявленим пішоходам, водій повинен бачити його на відстані заздалегідь. В протилежному випадку трагедії не уникнути.

Законопроєкт є, нема результатів?

Народні депутати України Бакумов Олександр, Медяник В’ячеслав, Неклюдов Владлен ще 27.12.2019 року зареєстровали Проект 2696  Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху» яким передбачили обов’язкове використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху.  

Якщо взяти до уваги реалії війни та ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктури, то вказаний законопроект слід вдосконалити та поширити обов’язкове застосування світлоповертальних елементів не лише учасниками дорожнього руху, а всіма громадянами, котрі перебувають у громадських місцях (площі, сквери, парки тощо).

Висновки.

Економити електроенергію в Україні та зменшувати освітлення громадських місць та автодоріг можна без ризиків для життя та здоров’я пішоходів та інших учасників дорожнього руху.

Законопроєкт 2696 слід дістати з бюрократичних нетрів Верховної Ради України, доопрацювати, зокрема щодо того, що світлоповертаючі елементи темну пору доби мають використовувати усі без виключення та негайно ухвалити для безпеки людей, зручної роботи бізнесу та зміцнення обороноздатності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]