Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2016 09:48

100 «енергетичних» днів уряду: плюси і мінуси

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Глобальні ініціативи і маленькі рішення.

В енергетичній сфері уряд планує залучити значний інвестиційний ресурс у розвиток власного видобутку газу. Це планується здійснити шляхом підвищення ціни на газ власного видобутку. Згідно з рішенням Кабміну від 27 квітня, починаючи з 1 травня 2016 року в країні діє єдина ціна на газ для населення та промисловості у розмірі 6879 гривень. Але уряд разом із Міненерговугілля та «Нафтогазом» не зробили головного. Вони не обґрунтували, чому саме така ринково визначена ціна?

Уряд продовжує реформування НАК «Нафтогаз» відповідно до вимог третього енергетичного пакету. Так, у липні 2016 року затверджено план реструктуризації НАК «Нафтогаз України» з відділенням діяльності з транспортування і зберігання газу. Згідно з цим рішенням уряду, буде створено два державних акціонерних товариства: АТ «Магістральні газопроводи України» та АТ «Підземні газосховища України». Управління ними здійснюватиме Міненерговугілля. Ні магістральні мережі, ні підземні сховища не підлягатимуть приватизації у майбутньому та обліковуються будуть на балансі цих нових підприємств.   Але, це все буде можливо тільки після дати набрання чинності остаточних рішень по суті арбітражних справ між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Також Кабмін спромігся сформувати наглядову раду Нафтогазу, до якої незалежними членами увійшли іноземці Пол Ворвік, Чарльз Проктор та Маркус Річардс. Державу у наглядовій раді компанії представляють перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Ковалів та екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
Також урядовці презентували концепцію створення Фонду енергоефективності. Завдання цього Фонду суттєво знизити споживання газу населенням, комплексно оновити будівлі та зекономити на енергоресурсах близько 3 мільярдів доларів щороку. Якщо вдасться реалізувати ці плани, це стане суттєвим проривом на шляху подолання енергозалежності, заявляють урядовці.

На жаль, уряд не зміг відстояти перед  Верховною Радою законопроекти «Про ринок електричної енергії України» й про НКРЕКП.

Тож можна зазначити, що Кабмін Гройсмана має політичну волю до змін в енергетичній галузі. Але іноді застосовує застарілі та цілком непопулярні методи, Хотілося б побажати нашим «енергочиновникам» більше наполегливості, відкритості та публічності... 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]