Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2016 12:05

«Нафтогаз» на порозі структурної реформи

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Кабінет міністрів затвердив план реструктуризації НАК «Нафтогаз України». Згідно з намірами уряду, буде створено дві нових компанії. Одна спеціалізуватиметься на транспортуванні, а друга – на зберіганні газу.

Дискусія на тему майбутнього «Нафтогазу» тривала не один місяць. У різних державних структурах були свої ідеї. Деякий час тому Міністерство енергетики та вугільної промисловості, а невдовзі і «Нафтогаз» презентували кожен своє бачення відокремлення. Крім цього, свої пропозиції підготувала компанія Economis Consulting Associates LTD. Підтримку цим процесам надавали ЄС та Світовий банк, а деякі питання узгоджувалися з Енергетичним співтовариством.

 

У підсумку Кабінету міністрів підтримав об’єднану концепцію реформування «Нафтогазу», у якій знайшли місце пропозиції всіх трьох розробників плану. Але переважно – від Міненерго.


GAS-01_a.jpg


Отже, згідно з рішенням уряду, буде створено два державних акціонерних товариства: АТ «Магістральні газопроводи України» та АТ «Підземні газосховища України». Управління ними здійснюватиме Міненерговугілля на підставі статуту та положень про наглядову раду та правління. Ні магістральні мережі, ні підземні сховища не підлягатимуть приватизації у майбутньому та обліковуватимуться на балансі цих нових підприємств. Крім майна нові компанії отримують «у спадок» кредитні зобов’язання «Нафтогазу» та його дочірніх компаній.

 

ПАТ «Укртрансгаз» залишатиметься у підпорядкуванні «Нафтогазу» й займатиметься старими боргами та неліквідним майном компанії і всіх його підрозділів, а також мало привабливими з точки зору бізнесу підземні сховища газу залишаться цим «старим» операторам ГТС.Зазнає змін лише структура управління ПАТ «Укртрансгаз». НАК створить наглядову раду з 5 осіб. Трьох призначатиме «Нафтогаз», а двоє матимуть статус незалежних. Їх обиратиме комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств.

 

Сертифікацію оператора газотранспортної системи для АТ «Магістральні газопроводи України» надасть НКРЕКП після розгляду відповідного запиту. Створення цієї компанії відповідно до плану має завершитися до кінця 2016 року.

 

Все це має відбутися протягом 60 днів після дати набрання чинності остаточних рішень по суті арбітражних справ між «Нафтогазом» і «Газпромом». Цей розгляд триває при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. І в серпні має стати відомо про дату розгляду справи.

 

Інша «дитина» НАКу – АТ «Підземні газосховища України» (ПГУ) – за планом має народитися 2017-го року. Міненерговугілля разом з МЕРТ мають вже найближчим часом спільними зусиллями здійснити комплексний аналіз всіх газосховищ і визначити найбільш ефективну модель використання підземних газосховищ та подати її на погодження до секретаріату Енергетичного Співтовариства. Тобто, ліквідні сховища перейдуть до нової компанії а неліквід буде у «Укртрагсгазу».

 

План ефективного використання сховищ газу, погоджений з Енергетичним співтовариством і затверджений ним, повинен бути у Кабміну до 1 серпня…

 

Передача підземних газосховищ новій компанії, як і у попередньому випадку, має бути здійснена протягом 30 днів після набрання чинності остаточних рішень Стокгольмського арбітражу.

 

Міністерство, регулятор та Антимонопольний комітет спільно з експертами секретаріату Енергетичного Співтовариства до 1 листопада мають розробити умови та порядок концесії майна, яке використовується для транспортування і зберігання газу, і не підлягає приватизації.

 

На наш погляд, обрана модель реформування «Нафтогазу» - оптимальна для держави. За новими структурами закріплений статус державних АТ, а отже Україна зберігатиме повний контроль за їхньою діяльністю. І, як уже відзначалося, МГУ та ПГУ не можуть бути приватизовані. Це особливо актуально на тлі розмов про відкрите чи приховане відчуження держмайна стратегічної галузі.

 

Сьогодні головне операційне питання – дата розгляду суперечки між «Нафтогазом» та «Газпромом» у Стокгольмському суді.  Якщо справді, як очікується, до кінця року відбудеться розгляд справи, то за місяць-два після рішення нові підприємства уже мають запрацювати.

 

Водночас хотілося б звернути увагу на ще один аспект. Відповідно до плану передбачається провести аналіз матеріальних-технічних, людських та інших ресурсів ПАТ «Укртрансгаз», з метою того, що потрібно буде розділити як людей так і майно. У розпорядженні нових структур буде друга у Європі за протяжністю газотранспортна мережа, та привабливі підземні газосховища. У Укртрансгазу залишиться менш привабливий актив. Далеко не все працівники оператора ГТС будуть запрошені в нові компанії, і вони це прекрасно розуміють. З таким настроєм з незвички важко їм буде працювати в найближчий рік. Будь-яке відхилення від плану, чи непродумане рішення може призвести до непередбачених ситуацій. Тому варто закликати усі сторони, що будуть надалі прямо чи опосередковано брати участь в реформуванні галузі, зважати на те,  що ці структури, які виконують аж надто стратегічно важливу функцію.

Теги: нафтогаз
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]