Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2015 18:00

Газові «технічні закони»

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Коли запрацює національний ринок природного газу?

Вчора у Верховній Раді народні обранці планували ухвалити у першому читанні кілька важливих законопроектів, які регулюють відносини на вітчизняному ринку природного газу. Однак прийняли лише два з трьох, і проголосували, як завжди – спочатку технічні закони, а до головного, як кажуть, руки не дійшли. Спробуємо розібратися докладніше.

Міністерство палива та енергетики розробило три (№№ 3073, 3074, 3325) законопроекти, які підтримали Енергетичне співтовариство, Кабмін та ПЕКівський парламентський комітет.

Ухвалений учора законопроект №3073 – суто технічний документ, який дає можливість податковим органам, починаючи з 1 січня 2016 р., мати базу для нарахування рентної плати для всіх споживачів. Адже нині відсутнє поняття ціни на газ, яку вже не встановлює НКРЕ і тому не має можливості розраховувати й ренту. Тож законодавці встановили,  що з 1 січня 2016 р. рентна плата для «Укргазвидобування» нараховуватиметься від ціни, яка буде зафіксована у договорі між «Укргазовидобуванням» та «Нафтогазом», який купує цей газ у нього. Всім іншим комерційним постачальникам, видобувникам та ін. нараховуватимуть ренту за ринковою ціною, яка фіксуватиметься у відповідності із середньозваженою імпортованою ціною. Тобто, протягом податкового періоду кожного місяця ДФС розраховуватиме імпортну ціну, за наявною у нею інформацією.

Іншою нормою цього закону тимчасово до 1 липня 2017 р. запроваджується касовий метод визначення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ для платників, що здійснюють «постачання, передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення, особливостей податкового обліку зазначених операцій, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення». Тобто, законопроект №3073 визначає суто технічні нюанси для «газової бухгалтерії». 

Наступний проект закону (№3074), за який вчора проголосували депутати, врегульовує ще більш технічні нюанси, аніж попередній. Він вводить нове поняття – «заміщення природного газу (бекхол)». Це «операція, під час якої приймання-передача природного газу здійснюється шляхом документального оформлення зустрічних потоків природного газу» та визначає особливості митного контролю та оформлення цих операцій. Тобто, законопроект спрощує процедуру оформлення імпортного газу, оскільки «Нафтогаз» почав активніше працювати на імпортних ринках. 

Прикро, що третій законопроект (№3325)  «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу»,  згідно з яким вносяться  зміни до 17 інших законодавчих актів, не розглядався депутатами.

Цим документом передбачається, що державні газорозподільні мережі повинні перебувати на балансі підприємства державної форми власності, яке має визначити Кабмін, а не на балансі облгазів (приватних компаній), як це на сьогодні. Ним також пропонується вітермінування встановлення лічильників природного газу господарських (побутових) потреб громадян до 01.04.2017 р., передбачивши конкурентне середовище щодо виконавців цих робіт, посилення санкцій за небажання встановлювати лічильники, природного газу. Крім цього також планується створення Єдиної бази абонентів природного газу, потрібну для повного обліку використання природного газу тощо.

Найвірогідніше, розгляд цього проекту просто переноситься на більш пізній тстрок, оскільки Кабмін ще не визначив компанію, яка прийматиме кошти від здачі в оренду державних газорозподільних мереж, а договір про оренду ще знаходиться на стадії розробки. 

За інформацією джерел, близьких до КМУ, у «чернетці» договору вже вказана пропорція розподілу орендної плати. Один з його пунктів передбачає, що «орендна плата перераховується у державний бюджет і орендарю у пропорції 70% на 30% щомісячно не пізніше 15 числа». Під орендарем мається на увазі та нова компанія «Нафтогазу», яку ще не створено. Хоча, як обіцяв голова правління НАКу Коболєв, державні розподільні мережі планується передати на новостворену структур, яка контролюватиметься «Нафтогазом»... Тож - зміни наближаються?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]