Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.08.2014 01:47

Указ про перевибори. Про що не сказав Порошенко

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Тож варто чесно визнати - оголосивши перевибори за старими правилами, Порошенко свідомо запрограмував нас на змістовно старий парламент. Але з помітно більшою керованістю для президента. От і виходить, жити по-новому - це коли всі старі писки напхають в за

Перевибори потрібні - це факт. Та вибори за старими правилами - це ніяке не перезавантаження системи. А лише спекулятивна гра на зміні курсів. Політичних та фінансових. 

Поясню. 

На сьогодні в нас діє така виборча система - пів парламенту оберуть за мажоритаркою (це коли виборці проголосують за найбільш симпатичного кандидата від певної території), а іншу половину оберуть за пропорційною системою (люди голосуватимуть за симпатичні партії, а за їх списками прийдуть обранці). 

Ця система діяла на виборах 2012, вона ж діятиме і зараз. Бо парламент не захотів оновити підхід до виборів, а президент пропонував новий формат якось нерішуче. 

Почнемо з мажоритарки. За кого голосують люди? Хто найбільше на слуху. 
А хто у нас на слуху? В кого бабоси. 
Тож по мажоритарці переважно пройдуть люди з бабосами. Ну і трохи справді авторитетних представників місцевих громад. 

Як відомо, грошей повно в олігархів та в друзів олігархів. Тож про якісь демократичний вибір тут і не йдеться. Хіба, що це назва чергової партії. Бо назва "Майдан" вже продається не дуже - кажуть, не свіжак. 

А ще в Україні  практично не можливо встигнути організувати вибори в Криму та на Донбасі. Через всім відомі події. Це поза касою десь з 20 депутатів. Може і не багато, але в еквіваленті десь як фракція УДАР у цій Раді. 

Тож двадцятки обраних не дорахуємось, а ті, хто таки втраплять, навряд чи представлятимуть власних виборців, а будуть виражати волю великого, часто корумпованого, капіталу. 

Пропорційка. 
Тут наче як Порошенко про виборців потурбувався - вибирай кого хочеш, вимагай від них дій. І навіть п'ятивідсотковий бар'єр тут наче в плюс - комуністи та регіонали з їх майже дохлим рейтингом в Раду не пролізуть. 
А хто ж потраплять? Ясно, що Удар, Солідарність, Батьківщина, Свобода, ну і може, ще Громадянська позиція та Радикальна партія Ляшка. Лишимо інтригу і додамо ще якусь темну конячку, типу ПРУ. Разом сім. Всі ці партії оприлюднять перші п'ятірки чи десятки, в які дуже ймовірно увійдуть потужні фігури від громадськості, медіа та політики. І того десь 35-70 чесних обличь від усіх. А як же решта з 225 депів, яких оберуть за пропорційною системою?

Я не знаю. І ймовірно дізнаюсь про обраних лише після виборів. 

Як би я не ставився до Свободи чи Батьківщини, та я приблизно розумію, якого лайна ті можуть напхати у список. А от чого чекати від лідерів громадської думки - партії Порошенка  та партії Ляшка - мені абсолютно не відомо. І чогось зовсім не віриться, що екс-регіонали всіх мастей із суто чистого альтруїзму зараз пхаються на полуночні посиденьки з президентом. До речі, журналісти зробили про це шикарний репортаж. 

Тож партії із темною історією та дутим рейтингом дуже ймовірно напхають по своїй квоті з сотню коруцпціонерів у Раду. І будуть ті вже козиряти партквитками не партії регіонів, а з вилами чи трояндачками на емблемах. Як кажуть, все - заради мандату

Тож варто чесно визнати - оголосивши перевибори за старими правилами, Порошенко свідомо запрограмував нас на змістовно старий парламент. Але з помітно більшою керованістю для президента. От і виходить, жити по-новому - це коли всі старі писки напхають в закриті списки. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]