Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2014 15:06

Судді під шумок пхають корупціонерів у Конституційний Cуд України

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

7 квітня (понеділок) має відбутись загальний З'їзд суддів України. Його основна мета - обрання суддів Конституційного суду України за квотою суддівства. Все б нічого та чим ближче до дати, тим більше процес набуває присмаку корупції.

7 квітня (понеділок) має відбутись загальний З'їзд суддів України. Його основна мета - обрання суддів Конституційного суду України за квотою суддівства. Все б нічого та чим ближче до дати, тим більше процес набуває присмаку корупції.

 На сьогодні вже виник скандал навколо самої дати проведення з'їзду суддів. Адже раніше планувалось, що з'їзд відбудеться 11 квітня або в іншу дату після прийняття парламентом законопроекту про відновлення довіри до суддів (люстрацію суддів). Той закон, зокрема, передбачав заборону на участь у з'їзді делегатів, які займають адміністративні посади у системі судочинства.

Низка нардепів у своєму зверненні до голови Ради суддів України Василя Онопенка прямо вказали на недоцільність раннього проведення з'їзду як через порушення процедури визначення делегатів з'їзду, так і через інші проблеми.

 Чому взагалі важливо забезпечити якісний добір делегатів? Бо саме делегати вибирають керівні органи системи судочинства. А от делегатів визначають асоціації галузевих (спеціалізованих) судів на своїх конференціях. Часто так є, що делегатами чомусь стають не рядові авторитетні судді, а лише судді з повноваженнями - голови судів чи інші судді-адміністратори.

Тобто в суддівському самоврядуванні України безвідмовно спрацьовує залізний закон олігархії, коли при будь-яких розкладах реальний доступ до влади по-факту має досить обмежене коло одних і тих самих людей.

images.jpg
Як приміром із суддею Віктором Татьковим. Наразі він трудиться головою Вищого господарського суду України. І вирішив спробувати свої сили на посаду судді Конституційного Суду України.

За свідченнями журналістів суддя Татьков знає про корупцію та її вплив далеко не з чуток. Ми не беремось стверджувати, що пан Татьков має стати кандидатом на суддівську люстрацію, але те, що до його персони варто придивитись пильніше – це факт.

 Та дивує інше. У ці вихідні раптом та позапланово скликають конференцію господарських судів, не повідомляючи її делегатам ні слова про новий порядок денний. Поінформовані джерела стверджують, що аналогічно позапланові конференції влаштують й інші асоціації судів. Тож люди цілком закономірно побоюються, що за день до загального з’їзду суддів (намічений на понеділок 7 квітня) фактично буде замінено склад делегатів великого з’їзду на більш ручних учасників. І вже їх  руками-голосами сумнівні постаті на кшталт судді Татькова будуть обрані до Конституційного Суду України.

Що ж робити?

Ідеальним було би перенесення загального з’їзду суддів на кінець квітня чи навіть на травень. Тобто на період після набуття чинності закону про люстрацію суддів. Та чи проявить тут волю голова Ради суддів України Василь Онопенко, спрогнозувати вкрай важко.

Поки що ж треба зробити максимально публічними проведення всіх тих позапланових конференцій судів, як, власне, і загального з’їзду. Почати можна із позапланової конференції господарських судів, яка намічена на неділю 6 квітня. Всі зацікавлені у прозорій роботі суддівського самоврядування суддів-господарників мають бути на Копиленка 6.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]