Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2013 18:02

Українська весна починається 14 березня

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Сьогодні день, який і я, і тисячі українців вважають справжнім святом. 23 роки тому в Україні вперше офіційно був піднятий національний прапор. І відбулося це не в Києві, і навіть не у Львові, як багато хто думає. 14 березня 1990 року у моєму рідному місті

Сьогодні день, який і я, і тисячі українців вважають справжнім святом. 23 роки тому в Україні вперше офіційно був піднятий національний прапор. І відбулося це не в Києві, і навіть не у Львові, як багато хто думає. 14 березня 1990 року у моєму рідному місті Стрию над місцевим міськвиконкомом замайорів синьо-жовтий стяг.

Радянська влада відчувала, що, ось-ось, мильна бульбашка під назвою «Союз Радянських Соціалістичних Республік» лусне… Національно-патріотичний дух годі було втримати. Він мав вирватися назовні. Тоді у далекому 1990-му підняття державного прапору у невеличкому районному місті Стрий символізував прихід справжньої весни для всієї України.

Згодом «естафету» підхопили й інші українські міста й села. 2-го квітня український прапор замайорів над ратушею Дрогобича, 3-го – над ратушею Львова, 15 – над ратушею Івано-Франківська… І аж 13 червня 1990-го року синьо-жовтий прапор з’явився за межами Галичини – у Житомирі. Виявляється, треба було тільки почати! І Стрий почав!

У Стрию завжди панував національно-патріотичний дух, дух Степана Бандери. У всі часи стрийська інтелігенція підтримувала прагнення до створення самостійної держави. Ще до проголошення Україною незалежності, на багатотисячних мітингах численна громада Стрия активно вимагала своїх прав та свобод. Люди виходили на вулиці, бо прагнули легалізації Української греко-католицької церкви, свободи слова і зібрань, усунення з вулиць міста засобів антинародної комуністичної пропаганди…

Це був важкий шлях. Шлях, на якому були і поразки, і перемоги. Хтось вважав ті перемоги порівняно малими. Проте вони були! Перша, друга, третя… Але найголовніше, що ця переможна хвиля почала рости.

І сьогодні Стрий відзначає День звитяги. Як і в 90-му, так і зараз, людей знову об’єднує синьо-жовтий прапор – символ нашої державності! Це історична подія! І на моє глибоке переконання, відзначення цієї події варто виносити на загальнодержавний рівень. Правда, апологети відновлення  радянської імперії, ймовірно, всіляко перешкоджатимуть цьому. Але це їхні проблеми. Хвилю національної свідомості зупинити їм не вдасться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]