Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2018 11:30

Як приготувати 120 тарілок здорового харчування?

Маркетинг-консультант, автор проєкту "Здорове харчування для дітей"

Здається, тільки вчора пройшов перший захід нашого пілотного проекту «Здорове харчування для дітей», а ось вже і весь пілот завершився. Навчання пройшли більше 120 учнів 2-4 класів київських шкіл №296, №166, №316 та Гімназії №117 ім. Лесі Українки. Метою н

Здається, тільки вчора пройшов перший захід нашого пілотного проекту «Здорове харчування для дітей», а ось вже і весь пілот завершився. Навчання пройшли більше 120 учнів 2-4 класів київських шкіл №296, №166, №316 та Гімназії №117 ім. Лесі Українки. Метою нашого «пілоту» було тестування навчальної програми про Тарілку здорового харчування та невелике дослідження серед школярів про їхнє щоденне харчування. 

Протягом січня-лютого 2018 р. діти з цих 4-х київських шкіл взяли участь у інтерактивній презентації та практичному завданні зі створення власної Тарілки здорового харчування.

Як це було – можна побачити у цьому відео.


Інтерес до проекту від батьків та вчителів був величезний. Протягом реалізації тестового проекту до участі у майбутніх заходах зареєструвалися ще 179 шкіл і 5298 дітей з усієї України. Всі вони чекають, що ми приїдемо до них з нашими заходами.

Наразі переходимо до другого етапу проекту і запрошуємо до співпраці партнерів – компанії, яким не байдуже здорове майбутнє нашої країни. Сподіваюся, що за підтримки соціально-відповідального бізнесу ми зможемо охопити нашими офлайн- і онлайн-заходами усіх школярів, а також вчителів і батьків.

Заходи виявилися однозначно цікавими для усіх юних учасників. Найбільше дітям запам’яталися Тарілки здорового харчування різних країн (часто дивувала японська версія) і процес створення власної Тарілки. Більшість дітей робили дійсно здорові тарілки, хоча деякі жартівники дуже намагалися приклеїти на свою тарілку мівіну, пиво або зробити тарілку з одних солодощів. На такі випадки у нас тепер буде спеціальна «Тарілка шкідливого харчування» і Світлофор продуктів, де колір (зелений, жовтий, червоний) буде позначати корисність і рекомендовану частоту вживання найбільш популярних продуктів.

Більше фото і відео з проекту можна побачити на нашій Facebook -сторінці .

клас2.jpg

За бажанням школярі продовжують роботу і вдома – передають батькам лист з рекомендаціями щодо здорового харчування, а також можуть зробити творчу Тарілку – з паперу, пластиліну, тканини або зі справжніх продуктів. Ми вже отримали фото перших прикладів таких творчих робіт – з пластиліну, паперу і навіть тарілку, зроблену зі справжніх продуктів.

тар1.jpg
тар2.jpg

Вибіркове відеоопитування після заходів показало, що проблема здорового харчування є досить глибокою і потребує подальшої постійної роботи з усіма сторонами – як дітьми, так і батьками. Так, повноцінні сніданки – це скоріше виняток, а не правило. Більшість школярів не отримує достатньої кількості овочів та фруктів, які мають складати не менше 50% денного раціону. На перекус до школи діти беруть найчастіше бутерброди з ковбасою або солодощі, що теж не відповідає сучасним стандартам правильного харчування. Разом з тим, діти дуже цінують родинні обіди та вечері, хочуть вчитися готувати самостійно та з батьками і рідними.

Проект позитивно сприйняли і підтримали вчителі, адже він є практичним продовженням знань, що входять до шкільної програми. В усіх класах, де проходив пілот, викладачі висловлювалися за необхідність продовження проекту і проведення наступних практичних заходів на інші тематики, пов’язані зі здоровим харчуванням.

Ось що нам написала після заходу Олена Короленко, класний керівник 4-Б класу СШ №166:

«На питання “Яка їжа корисна, а яка шкідлива?” діти відповідають безпомилково. Наступне питання “А що тобі більше подобається?” виявляє розбіжність між «знаю» і «роблю». Більшості дітей подобаються гамбургери, тістечка, суші. Проект «Здорове харчування для дітей» переводить знання у практику. Наприклад, завдання по створенню дітьми своєї Тарілки здорового харчування дозволило їм самостійно з великої кількості продуктів вибрати не тільки корисні, а й ті, що подобаються дитині. Діти, як дорослі, наче відвідали віртуальний магазин».

Ще з приємного - поки ми проводили останній захід пілоту – отримали узгодження нашої програми від Асоціації дієтологів України та Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Відтепер матеріали проекту є офіційно рекомендованими до використання.

лист.jpg
лист2.jpg

Тепер все, що нам потрібно зробити, – залучити партнерів, які зможуть фінансово підтримати нашу програму і дати їй можливість перерости з волонтерської ініціативи у великий всеукраїнський проект, що буде поступово змінювати наше майбутнє - наших дітей, а з ними і батьків.

Знаєте або працюєте в соціально-відповідальній компанії? Напишіть мені листа, і ми знайдемо найкращий і найбільш креативний і ефективний спосіб для нашої win - win співпраці!

 

Зареєструватися на заходи проекту:

Зареєструватися можуть вчителі та батьки за 2 хвилини за посиланням:   https://goo.gl/brr1UW .

Проект запрошує до співпраці партнерів :

Пишіть на  [email protected] m

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]