Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2017 17:38

Здорове харчування для українців: міф чи можливість?

Маркетинг-консультант, автор проєкту "Здорове харчування для дітей"

Минулої п’ятниці я відвідала SHE Congress, на якому найбільшу увагу привернула до себе Уляна Супрун з виступом «Як рухатись вперед в оточенні, наповненому агресією та численними «проти». Після доповіді я запитала її про те, що давно вже мене хвилює, особли

Минулої п’ятниці я відвідала SHE Congress, на якому найбільшу увагу привернула до себе Уляна Супрун з виступом «Як рухатись вперед в оточенні, наповненому агресією та численними «проти». Після доповіді я запитала її про те, що давно вже мене хвилює, особливо після цьогорічних подорожей по країні, – про здорове харчування українців. Чи є якісь урядові програми (наприклад, як в Британії просувається тема «5 овочів та фруктів щодня») та що я, як громадянка, можу зробити, щоб покращити ситуацію в цьому напрямку? Адже зміни в харчуванні могли б суттєво покращити ситуацію з захворюваністю та навіть смертністю, адже за словами В.о. Міністра охорони здоров’я України щороку ми втрачаємо півмільйона українців, з яких 160 000 могли б врятувати!


Відповідь пані Уляни була дуже проста – це той напрямок, де потрібно працювати через комунікації, доносити до людей інформацію, повторювати її ще і ще. Також вона запропонувала думку, що до дорослих людей можна доносити інформацію через їхніх дітей, тобто працювати через школи, що може бути більш ефективним. Це була відповідь точно для мене, адже вже три роки я займаюся освітнім проектом Боброквест, який спрямований на те, щоб дітям було цікаво і здорово вчитися. Ми проводимо рухливі квести на різноманітні теми, в тому числі на суспільно-важливі і критичні, такі як безпека на дорогах. Наприклад, цієї весни ми проводили квести «Stop! Look! Wave!» спільно з компанією Вольво Україна і Національною патрульною поліцією України. Такий квест складався з інтерактивної презентації, ігор з макетом перехрестя, іграшковими автівками, вантажівками, перехожими та велосипедистами, ігровою частиною на вулиці, а наприкінці всі учасники могли залізти до кабіни справжньої вантажівки та переконатися, що існують «сліпі зони», в яких водій може не помітити пішохода. Погодьтеся, таке цікаве, нестандартне і максимально практичне навчання школярі запам’ятають значно краще, ніж стандартну лекцію.


Повертаючись до виступу Уляни Супрун - варто мені було почути таку відповідь, як в голові почала формуватися ідея шкільних заходів, де ми могли б доносити інформацію про принципи здорового харчування у ігровій, максимально доступній для дітей формі. Відразу ж я написала про це у себе на facebook, щоб не було можливості відступити. Пост викликав неабияку активність читачів. І вже на цій стадії стало зрозуміло, який спротив в нашій країні отримує будь-яка ініціатива. За добу я отримала: біля 100 лайків, 20 коментарів, біля 10 особистих повідомлень. Серед коментарів і повідомлень до поки що неіснуючого проекту було: 10 – підтримка, підказки і бажання долучитися, 2 – дискусія і вимоги пояснити, що я вважаю здоровим харчуванням, 3 – зрада, нічого не вийде, не варто навіть братися, решта відповідей взагалі не стосувалися даної теми. Тепер я значно краще уявляю, через що доводиться проходити молодій команді нашого МОЗ, якщо навіть проект, якого ще взагалі немає, отримує таку неоднозначну зустріч.

Тим не менш, я не планую відступати і буду існуючими силами розпочинати і розвивати цей проект. Адже у мене теж є діти, і я дуже хочу, щоб вони харчувалися правильно з самого дитинства, тим самим зменшуючи ризик виникнення багатьох хвороб. Крім того, правильний раціон впливає на розумовий розвиток дитини, на її настрій та щоденний стан. Більше конкретних даних досліджень я приведу у наступних публікаціях.

Якщо ви теж не хочете залишатися осторонь питань здоров’я наших дітей і прагнете змінювати країну, то можете слідкувати за розвитком проекту і долучатися до нього поки що на моїй сторінці у facebook. Ми почнемо з серії мозкових онлайн-штурмів, проведемо кілька опитувань, розробимо стратегію і план, та приступимо до реалізації пілотного проекту, я планую, що це буде вже на початку 2018 року. Приєднуйтеся, разом ми можемо змінити світ на краще!

Більше про майбутній проект буде у наступних публікаціях.  


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи