Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2015 11:40

Чому збунтувалася футбольна Європа?

Корупційний союз двох карликів - Путіна та Блаттера дав кримінальну тріщину. Кому світить в`язниця?

Світ сколихнули події довкола небаченої корупції в футболі. Йдеться про арешти в ФІФА (Міжнародна федерація футбольних асоціацій)  і спроби Європи та США розгромити гніздо любителів легкої наживи за рахунок підпільного бізнесу на грі мільйонів. Вибори нового очільника цієї міжнародної організації 29 травня 2015 року в піку цивілізованому світові показали, що верхівка корупційного спрута нічого не зрозуміла з віроломного затримання ряду функціонерів 27 травня ц.р., не покаялася і готова й далі, поспіль з кремлівсько-путінським спрутом, привласнюючи мільярди доларів США, верховодити в футбольному господарстві. Пройшло це на фоні того, що четверо з шести затриманих футбольних функціонерів (на початок голосування в Цюріху) у слідчих ізоляторах США визнали свою провину, дали покази щодо гігантських масштабів корупції у штаб-квартирі ФІФА, насамперед щодо визнання Росії – 2018-го  й Катара – 2022-го  господарями футбольних чемпіонатів світу. У той час, коли збунтувалася проти цього вся футбольна Європа (за винятком Росії) та США.

Чому проти Блатера УЕФА?

(Sepp Blatter) Зепу Блаттеру сімдесят дев’ять. Він керує ФІФА уже шістнадцять літ, з 1998-го. Але повстання УЕФА (Союзу європейських футбольних асоціацій) аж ніяк визначається віком чиновника, а тим, що він впевнено працює на приниження ролі, місця й значення європейського футболу (колиски й родоначальниці колективної спортивної гри) у світовому табелі про ранги. Судіть про це хоча б з цих фактичних даних. 1994 року у фінальній частині чемпіонату світу з футболу виступало 24 команди, з них 13 з Європи. Це 54%. Три з них, або 12,5% представляли Африку, дві – вісім відсотків – Азію, чотири (17%) – Південну Америку, дві (8%) – вихідці з Північної та Центральної Америки. Через два десятилітня картина змінилася так. У фінальній частині ЧС (чемпіонату світу) участь уже взяли 32 команди, число європейського представництва залишилося незмінним -13, але це вже складало лише 40 відсотків. У цей же час Азія отримала вдвоє більше представництво від попереднього - чотири місця (12,5%), Африка в 2,5 рази більшу квоту – п’ять місць (16%), Південна Америка – в півтора рази – 6 (19%), Північна та Центральна Америка вдвоє наростила квоту – отримала чотири місця, що складає 12% відсотків.

Себто, відбираючи місця в фінальній частині ЧС у Європи, родоначальниці футболу, хитрий Зепе завойовував голоси в мало освоєних грою окраїн світу. Саме сюди спрямовувалися і основні кошти вкладень, отримані від мега-корпорацій як PepsiCoNikeта інших, які є головними спонсорами ФІФА. Так, начебто розширюючи культивування футболу десь в Азії, Африці, Північній Америці, Блаттер і його команда засипала мільйонами ними ж підібраних функціонерів з якоїсь, для прикладу,  Буркіна Фасо, отримуючи величезні «відкати». З цивілізованою Європою подібні паси не проходили, тому вона залишалася по за інтересом футбольного Цюріха.

Про рівень засіяних сотнями мільйонів доларів федерацій за межами Європи свідчить той факт, що, приміром, жодна з команд Африки жодного разу не дісталася на півфіналу ЧМ. Хоча окремі футболісти з цих країв відомі в Європі.

Щедрість Зепе Блаттера, обдаровування мільйонними подачками футбольних функціонерів на різних континентах створила йому славу «генія доброти». В окремих частинах світу за особливу щедрість його величають на рівні з Ісусом Христом, пророком Мойсеєм. Тому було б дуже дивно, якби цього маленького чоловічка з лисячою усмішкою вп’яте підряд (!) не обрали президентом ФІФА, як це сталося минулої п’ятниці, на жаль. Функціонери від футболу добре знають: не буде Блаттера в Цюріху – не буде «золотого дощу» для «своїх».

А загалом футбольну Європу трясе з 2010 року, коли молодці Зепе за гроші Газпрому продали ЧМ-2018 Росії. Не зважаючи на те, що базування міст для матчів має занадто величезну відстань, а головне буквально нічого в РФ не підготовлено для всесвітнього свята. Того разу на місце господаря чемпіонату претендувала насамперед Англія, в якій до чемпіонату давно готова вся інфраструктура. А також заявки подали футбольна Мекка - Іспанія поспіль з Португалією та Бельгія з Нідерландами. думається, що насамперед ці країни не простять цього корупційного зговору двох злісних карликів – Путіна та Блатера…

Зрозуміло, що все вирішили підкилимні гроші корупційного Кремля, який все у світі розв'язує завдяки підкупу чиновників.

Ще яскравіше проглядалася корупційна складова в призначені командою Зепе ЧС-2022 у Катарі. Уявляєте, чемпіонат світу з футболу в спекотній пустелі. Хоча заявки на свою гостинність до ФІФА подали США, Австралія, Японія та Південна Корея.

На звинувачення в корупції, ФІФА пообіцяла провести внутрішнє розслідування. Тобто, Зепе почав досліджувати себе і своїх вірних поплічників, чи не взяли вони хабар за голосування в угоду тим, хто купив у них ЧС. Результат феноменальний: 2014 року очільники Міжнародної федерації футбольних асоціацій засекретили результати розслідування, заявивши світові, що ніяких доказів корупції при визначені господарів ЧС 2018 та 2022 не виявлено. Мовляв, пішли ви всі далеко.

Ось чому в справу втрутилося Велике журі США, яке прийшло на поміч швейцарській поліції, яка порушила кримінальне провадження про хабарі при визначені двох наступних чемпіонатів світу. 

Що очікує футбольну Європу?  

Зрозуміло, що нове обрання З.Блаттера на чолі ФІФА, це гучний ляпас усій футбольній Європі і насамперед родоначальниці цієї захоплюючої гри – Великобританії. Англійці, до речі, першими заявили про те, якщо Блаттер знову зійде на олімп у Цюріху – вони вийдуть з Міжнародної федерації. Про це ж заявив і Мішель Платіні від імені УЕФА (Союзу європейських футбольних асоціацій).

Отож справа за діями, адже Зепе знову біля керма. Це означає, що карта Росії, як володарки футбольного чемпіонату бита. Як мінімум дванадцять європейських збірних (за винятком Росії) не поїдуть до Москви. І що за чемпіонат світу футболу без футбольної Європи?

Водночас колосально впадуть прибутки обскубаного ФІФА: хто з мега-корпорацій буде віддавати свої спонсорську кошти, якщо вже встановлено за свідченнями чотирьох арештованих функціонерів штаб-квартири міжнародної федерації, що в Цюріху процвітає корупція? Переконаний, що до числа підозрюваних буде внесено і прізвища Блаттера. За логікою речей просто неможливо, щоб всі довкруги озолочувалися, а Зепе був альтруїстом. Хто може повірити в таке?

 На нас, либонь, чекає ще багато біляфутбольних відкриттів і викриттів.  Справа за правоохоронними органів Швейцарії та США. А це ж не українська ГПУ часів В. Яреми, яка могла видати індульгенцію і самому В. Януковичу за гроші. Наберімося терпіння…

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]