Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.12.2014 11:26

Побороти страх втрати корита

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Бюджетна автономія й фінансова самостійність місцевих бюджетів, під чітким контролем громадськості, сьогодні є найнеобхіднішими реформами для українців.

Наш Президент заявив, що  р еформи з децентралізації будуть проведені 2015 року .   Швидше б:  у кризово-економічний період, характерний для воюючої держави, послабленої корупцією та авторитаризмом «попєрєдніків»,  передача місцевому самоврядуванню необхідних для повноцінного життя громади функцій і повноважень, стане засобом забезпечення більш-менш нормального  рівня життя цієї ж громади. Громади, яка, наразі, потерпає не тільки від енергетичної економії (веєрні відключення ніхто не скасовував), але й від бюджетного здирництва, засилля у владних кабінетах «артефактів» часів Кучми-Януковича, розбалансованої системи управління,  тощо.

  На місцевому рівні реформою номер один є негайне проведення децентралізації влади.  Заміна тієї влади, яка ототожнює для себе децентралізацію з втратою великого безгосподарського бюджетного корита, з якого йде процес годування (обростання зв’язками, власним /чужим бізнесом, тощо) на ту владу, що зацікавлена в розвитку регіона й у стабілізації ситуації.Поряд з люстрацією, в країні має закритися «кормушка», яка ще з часів СРСР моментально робила зі звичайних громадян  - місцевих царьків й авторитетів.

Впровадження реформ, зокрема,  внесення змін до бюджетного кодексу щодо децентралізації фінансів та зміцнення фінансового потенціалу місцевого самоврядування дозволить вирішити системні проблеми економіки, подолати корупційні явища й значно обмежити вплив олігархів. Бюджетна автономія й фінансова самостійність місцевих бюджетів, під чітким контролем громадськості, сьогодні є найнеобхіднішими реформами для українців. Люстровані чиновники  - добре, проте хабарі, розбиті дороги, розтрощені часом і нехлюйтвом системи теплопостачання,   куці муніципальні видатки для медиків й освітян – все це буденність українського регіону.  З огляду  на воєнні дії на Сході, існуючу проблему забезпечення (утримання) переселенців, падіння ВВП, прогресуючу інфляцію...регіони задихаються від діючої системи державного управління.

 Сьогодні вкрай  необхідно  закріпити за місцевими бюджетами стабільні джерела доходів та розширити  їх (місцевих бюджетів) дохідну базу.   А також, чітко поділити робочі зони: загальнонаціональні функції залишаються за цетральною владою, як то оборона, монетарна система, суди, тощо, а місцеві органи управління займатимуться вирішенням локальних завдань (освіта, медицина, ЖКГ, тощо.)

Україні потрібно позбавлятися застарілих механізмів-дороговказів «в нікуди». Коли збагачуються десятеро, а бідують 30 тисяч – то це не система ефективного державного управління європейського рівня. За усіма показниками, ми вже над прірвою .

Страх втрати корита - одна з найпотужніших перешкод на шляху реформування системи управління. Позбутися цього явища можна позбувшись його носіїв, а також      ймовірності існування такого корита для обраних. Місцевий бюджет – для місцевої громади.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]