Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2020 13:40

Списання недоїмки з ЄСВ. Можливість позбавитись боргу для ФОП без доходу

Податковий адвокат

Практичні поради по списанню недоїмки за новим Законом, що "сформована" в період 2017-2020 рр. в інформаційній системі ДПС

Шлях від «неіснуючого боргу» до його списання, а на цьому шляху безліч судових спорів, нервів, матеріальних збитків…

В статті «Не отримав дохід? Ну і що..всі рівно сплати ЄСВ»  вказано на початок формування органами Державної податкової служби Вимог зі сплати недоїмки із сум ЄСВ, починаючи з 01.01.2017р. в адресу самозайнятих осіб, в тому числі ФОП-ів на загальній системі оподаткування, що не отримують дохід.

Розпочалась ця «компанія» в кінці 2018 року (хоча нарахування здійснювались з 01.01.2017р. -  з моменту внесення змін до Закону).

Перша спроба відновити справедливість не вдалась…30.09.2019р. був поданий законопроект про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо справедливості справляння єдиного соціального внеску) (реєстр. № 2190), в якому викладено намагання позбавити «зненацька та несправедливо сформованої» недоїмки, який «не пройшов комітети в Верховній Раді». Комітети вказали, шо це втрати бюджету.

 В наступній статті «ЄСВ з ФОП-ів, що не отримували дохід…коло боржників звужується» викладено висновки Верховного суду (велика вдячність!), згідно яких хоча б наймані працівники звільнені від обов’язку сплачувати ЄСВ, якщо вони є одночасно ФОП-ами, що не отримували дохід. До того ж суд звернув увагу на те, що першочергово необхідно досліджувати статус особи в Державному реєстрі (адже в таку ж ситуацію попали ФОП-и, яких податкові органи самі не зняли з обліку, а в реєстрі їх немає).

 І ось…02.06.2020р. опублікований Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників» №592 від 13.05.2020р.

 Зразу ж хочу звернути увагу, що дискримінація в деяких положеннях Закону існувала з 01.01.2017р., а в деяких- ще з моменту прийняття Закону та усувати таку дискримінацію влада не поспішала –

з 01.01.2021р. вступають в силу зміни щодо звільнення від сплати ЄСВ в разі неотримання доходу; звільнення від сплати ЄСВ найманих працівників, які є одночасно ФОП-ами або особами, які провадять незалежну професійну діяльність (в т.ч. адвокати, нотаріуси), за яких роботодавець сплатив мінімальну суму ЄСВ; накінец-то звільнені від сплати ЄСВ особи, які провадять незалежну професійну діяльність, що е пенсіонерами та вищевказані особи, які отримують пенсію за вислугу років, а не тільки пенсію за віком (скільки судових спорів з цього приводу відбулось). 

Тепер щодо списання недоїмки, яка наробила стільки шуму в Україні на «пустому місті».

 З 03.06.2020р. є можливість списати ту саму недоїмку, яка сформована органами Державної податкової служби за період з 01.01.2017р. до дня набрання чинності Законом України №592.

 !!! На що звернути увагу, якщо є така необхідність: 

1.Така можливість існує 90 календарних днів, починаючи з 03.06.2020р. (не відкладайте на останній день, тому що можливо в процесі виникне необхідність щось уточнити, відредагувати, додати) 

2. Така можливість реалізується шляхом подання Заяви до відповідного територіального податкового органу (тобто ініціатива йде саме від платника податків. І не забувайте, що здавати необхідно «під розпис на своєму екземплярі» з датою отримання такої Заяви) (Зразок заяви викладено в кінці). 

3. Для того, щоб доказати неотримання доходу- необхідно подати звітність по ЄСВ з доходом «0» за період 2017, 2018, 2019, 2020 роки, потім заказати довідку про доходи і прикласти таку довідку до Заяви (тобто те, що я спочатку вказувала в своїх статтях щодо нульової бази нарахування, те і доводимо таким же чином). 

4.Якщо Ви досі не припинили підприємницьку діяльність, подайте Заяву до державного реєстратора про припинення та переходьте до дій, вказаних в п.2 і 3.

5. У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені та/або стягнуті у порядку, передбаченому Законом (у виконавчому провадженні), податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Тобто нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до цього Закону не підлягають поверненню.

(повернути такі сплачені суми можливо тільки у разі скасування Вимоги, як протиправної, судом або Державною податковою службою України).

6. За поданою Заявою податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

7. Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, тільки за двох умов- якщо за результатами перевірки буде встановлено, що платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017р. до дня набрання чинності цим Законом або якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому Законом.

8. Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Тобто на цьому етапі все закінчується.

Далі викладаю Зразок Заяви, як обіцяла (це Заява довільної форми виконана за моїм розумінням, що подають мої клієнти, так що можливо вносити зміни) Ще порада- враховуйте територіальні особливості, порадьтесь з інспектором- що саме Вашому органу ДПС необхідно внести до Заяви. В кінці кінців важливий тільки результат- позбавлення проблеми під назвою "недоїмка".

Від      ________________2020р.

 

 

Начальнику

……………………..ської 

Державної податкової інспекції

……………….управління

Головного управління

Ддержавної податкової служби

у ………………………вській області

 

00000 ……………………ька обл.

м………………. вул………………., ….

 

 

 

 

……………………………………….. (ПІБ платника)

РНОКПП ……………………..

00000 ……………………ька обл.

м………………. вул………………., ….

конт.тел. (0…) …………………..

 

З А Я В А

…………..р. Головним управлінням Державної фіскальної (податкової) служби у ………………ькій області винесена  Вимога про сплату боргу (недоїмки) №…………….. про стягнення з мене, …………………,  заборгованості зі сплати єдиного внеску в сумі ……….. грн.

За роз’ясненням органу державної  податкової служби- з  01.01.2017р. фізичні особи - підприємці, які перебували на загальній системі оподаткування, зобов’язані були сплачувати мінімальну суму єдиного соціального внеску, розмір якого в  2017 році  складав 704. 00 грн. (помісячно); в 2018 році – 819.06 грн. (помісячно); в 2019 році- 918.06 грн. (помісячно); в 2020 році- 1039.06 грн. (помісячно),  в тому числі у випадку неотримання доходу. Саме із таких сум складається вказана недоїмка.

Повідомляю, що ………………р. я подала(в) заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, що підтверджується даними Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно з такого часу я не маю статусу підприємця.

Також, повідомляю, що за період з 1 січня 2017 року до дня припинення підприємницької діяльності дохід від такої діяльності я не отримувала(в) (відповідна податкова звітність за 2017 рік, 2018 рік, 2019 рік, 2020 рік подана).

03.06.2020р. вступили в силу окремі положення Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників» щодо списання недоїмки, нарахованої платникам єдиного внеску.

Даним Законом внесено зміни до розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" наступного змісту:

«…доповнити пунктом 9-15 такого змісту:

"9-15. Підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному цим Законом, несплачені станом на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом, суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, зазначеним у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 цього Закону, за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників", а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників…»

Посилаючись на норми даного Закону та враховуючи вищевказане, 

П Р О Ш У:

Списати недоїмку, нараховану мені,  …………………………. (реєстраційний номер облікової картки платника податків ……………….), як платнику єдиного соціального внеску, штрафні санкції і пеню за період з 1 січня 2017 року по ……………………. року  (дата запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності).

ДОДАТКИ: Довідки про доходи

____________________________/________________________/

 

Я вірю у невідворотність відповідальності в тому числі  органів Державної податкової служби за незаконні дії, за незаконні рішення! Я вірю в єдину судову практику!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]