Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2015 16:21

Проблема з малими ГЕС хвилюють не лише мешканців Карпат, але й бійців

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У зоні АТО я зустрів бійця з позивним «Лемко» з Івано-Франківщини, і він нагадав мені, про те, як ми захищали селище Розтоки від будівництва міні-ГЕС. Як виявилося, час минає, а ця проблема і схожі не вирішуються.

У зоні АТО я зустрів бійця з позивним «Лемко» з Івано-Франківщини, і він нагадав мені, про те, як ми захищали селище Розтоки від будівництва міні-ГЕС. Як виявилося, час минає, а ця проблема і схожі не вирішуються.

 

Свого часу, до мне як до народного депутата зверталися громади сіл, які виступали проти спорудження у їхніх населених пунктах міні-ГЕС, зокрема, на річці Ріка у Нижньому Бистрому Хустського району Закарпатської області, у с. Дземброня Верховинського району та активісти села Розтоки на межі Косівського району Івано-Франківщини та Путильського району Чернівецької області, які борються проти спорудження ГЕС на річці Черемош.

 

Як виявилося, Міністерство екології та природних ресурсів фактично самоусунулося від проблеми масового будівництва малих ГЕС на річках України, лишивши місцевих мешканців та природоохоронців наодинці з цією проблемою.

 

За результатами міжвідомчої наради з питань будівництва малих ГЕС на гірських річках Карпатського регіону (яка відбулася 20 червня 2014 року) було вирішено створити  ініціативну робочу групу за участі зацікавлених сторін для вироблення практичних кроків вирішення проблем. Проте жодного засідання створеної робочої групи так і не відбулось. І це незважаючи на те, що представники громадськості неодноразово зверталися до відповідних співробітників Департаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

Масове будівництво малих ГЕС викликає масовий опір у жителів Карпатського регіону. Воно і не дивно, адже по-перше, у нас лишилось не так багато незарегульованих ставками та греблями річок. Ми повинні зберігати їх всіх для майбутніх поколінь! По-друге, будівництва міні-ГЕС може зашкодити розвитку екотуризму. Турист не поїде в Карпати дивитись на іржаві труби на місці мальовничого струмка, турист хоче сплавлятись стрімкими річками з порогами, а не плавати по замуленим ставкам-водосхиващам!

 

Якщо на діяльності ГЕС буде заробляти переважно її власник та декілька осіб обслуговуючого персоналу, то в туристичній інфраструктурі може бути задіяно багато мешканців села.

 

Екотуризм, як на мене, це один з важливих напрямків розвитку України. Це можливість місцевим громадам заробляти, зберігаючи при цьому нашу природу і культурні традиції.

 

Тому я звернувся до Міністра екології України І. Шевченка з вимогою провести комплексну перевірку будівництва малих ГЕС, які ведуться на річках Черемош, Тиса, Прут, Случ та їх притоках; взяти під особистий контроль створення та роботу ініціативної робочої групи щодо будівництва малих ГЕС на території України; а також вчинити конкретні дії щодо перевірки та припинення будівництва малих ГЕС в тих місцях, де це протирічить природоохоронному законодавству та там, де ефект від розвитку екотуризму буде на порядок більший, ніж від будівництва малих ГЕС. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]