Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.12.2014 17:12

Кабмін дає зелене світло екологічним злочинцям?

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Сотні моїх депутатських запитів на екологічну тематику залишилися без реальних відповідей та реагувань. Мені просто повідомляли, що наразі провести перевірку того чи іншого факту можливого злочину можна буде лише, якщо це дозволить Кабмін. За інформацією а

Сотні моїх депутатських запитів на екологічну тематику залишилися без реальних відповідей та реагувань. Мені просто повідомляли, що наразі провести перевірку того чи іншого факту можливого злочину можна буде лише, якщо це дозволить Кабмін. За інформацією активістів «Української справи» таке ставлення до моїх запитів не поодиноке.

 

Відповідна ситуація склалася внаслідок внесення змін до Державного бюджету України від 31.07.2014 та Постанови КМУ «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами»  № 408 від 13.08.2014 року. Відповідні зміни були запроваджені з метою економії бюджетних коштів. Відтак, тепер проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження КМУ на період до 01.01.2015 року.

 

Економія та зменшення тиску на підприємців, це звісно добре, але необдумана фактична заборона всіх перевірок призводить до безкарності правопорушників у всіх сферах, зокрема в екології. На жаль, в даному випадку, Кабмін фактично дає зелене світло екологічним злочинцям. Нагадаю, що екологічні злочини так само вбивають людей, як і кулі російських найманців в АТО. Екологія – це безпекова сфера.

 

Будь-яка екологічна катастрофа здатна вбити більше людей, ніж теракт чи запеклий бій. Розумію, що наші чиновники намагаються вдавати із себе захисників бізнесу, таким чином приваблюючи інвестиції, але екологічна небезпека може породити екологічні катастрофи і тоді, з України втечуть не тільки інвестори, а й жителі самої України! Кабміну треба розібратися із тим, чи варто спускати на гальма злочини, які прямо загрожують життю українців.

 

За даними активістів «Української справи» з 01.08.2014 по 11.11.2014 Кабмін не видав жодного розпорядження, яким би дозволив Державній екологічній інспекції провести позапланову перевірку. Хоча було подано більше сотні таких прохань. Аналогічна ситуація і щодо інших державних інспекцій.

 

 Внаслідок внесення відповідних змін, наприклад , Екологічна інспекція не змогла провести перевірки фактів, вказаних в моїх депутатських зверненнях. Зокрема, про незаконні вирубки лісу в Національному природному парку «Білоозерський», Гринявському та Путильському лісгоспах, про небезпечне будівництво качиної ферми біля р. Десна тощо. Порушники не повинні відчувати себе безкарними! А економлячи кошти, ми можемо втратити нашу українську природу!

 

За інформацією активістів «Української справи», КМУ готує Постанову, згідно якої відповідний фактичний мораторій на проведення перевірок буде подовжений на 2 роки.

 

Я вважаю це недопустимим, і тому звернувся до Прем’єр-міністра України з прохання підтвердити або заперечити відповідну інформацію.

 

Також звернувся до народних депутатів, зокрема до голови Комітету ВР з питань екологічної політики Миколи Томенка, з проханням взяти під свій контроль питання щодо  Державної екологічної інспекції  та її повноважень. 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]