Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2013 09:42

У Житомирі могилу віддали під забудову

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Об’єкт культурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника» віддали під забудову.

Об’єкт культурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника» віддали під забудову.

Громада виступає проти такого плану влади, а тому намагалася врятувати могилу шляхом надання об’єктові статусу пам’ятки місцевого значення. Проте жодні звернення громади не знайшли підтримки з боку влади. Саме тому, громада м. Житомир звернулася мене з проханням допомогти.

Оскільки  могила знаходиться в стані руйнування: дерев’яний хрест підгнив та похилився, намогильна плита потьмяніла, написи прочитати неможливо, підмурівок руйнується, то громада просила у Виконавчого комітету Житомирської міської ради дозволу на впорядкування та реконструкцію могили М.Сціборського та О.Сеника. Однак всі прохання та намагання розбивались в бюрократичну стіну байдужості.

За словами житомирян, громадянам забороняли вільно відвідувати могилу через те, що це, ніби, поховання окупаційного режиму і там поховані ворожі нашій владі люди, фашисти. В кінці 2012 року Виконком Житомміськради заборонив проведення будь-яких дій щодо приведення могили до належного вигляду та її реконструкції. А згодом було прийнято рішення про передачу земельної ділянки під будівництво.

07 грудня 2012 року Житомирська міська рада прийняла рішення № 472 «Про вилучення, припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним і фізичним особам, внесення змін до рішень міської ради», де в додатку № 2 виділено землю в постійне користування Свято-Преображенському соборові Житомирської єпархії Української Православної церкви МП для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою: вул. Перемоги, 14, м. Житомир.

Як на мене, всі дії влади вказують на порушення норм чинного законодавства України щодо утримання та збереження об’єкта, внесеного до Реєстру щойно виявлених та новозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва. На жаль, як у Києві та і по всій Україні, інтереси забудовників влада ставлять вище, ніж інтереси збереження культурної спадщини.

Звернувся до міського голови Житомира з проханням надати доручення відповідним службам терміново вирішити питання щодо скасування рішення міської ради від 07.12.2012 р. № 472 «Про вилучення, припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним і фізичним особам, внесення змін до рішень міської ради» в частині виділення земельної ділянки в постійне користування Житомирській єпархії Української Православної церкви в особі Свято-Преображенського собору Української Православної церкви для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою вул. Перемоги, 14, м. Житомир або внести відповідні чинному законодавству зміни до нього з виділенням об’єкта поховання із загальної земельної ділянки для забезпечення безперешкодного доступу громади та здійснення належного догляду за ним.  А також вжити належних заходів щодо надання об’єктові, внесеному до Реєстру щойно виявлених та новозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника», статусу пам’ятки місцевого значення.

Наразі об’єкт культурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника» внесений до Реєстру щойно виявлених та новозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва відповідно до наказу Управління культури Житомирської ОДА № 31 від 25.03.2005 року. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]