Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2013 14:54

Надприбутки від держлотереї повинні працювати в інтересах спорту, куль

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстровано проект Закону №3039 про внесення змін до Закону України "Про державні лотереї в Україні" (щодо включення до закону статей, які передбачають принцип соціальної спрямованості державних лотерей, порядок використання коштів, отримани

У Парламенті зареєстровано проект Закону №3039 про внесення змін до Закону України "Про державні лотереї в Україні" (щодо включення до закону статей, які передбачають принцип соціальної спрямованості державних лотерей, порядок використання коштів, отриманих від проведення державних лотерей та створення Громадської ради, яка контролюватиме діяльність операторів державних лотерей).

 

Ініціаторами проекту є народні депутати від фракції «Батьківщина» я та Андрій Павловський.

 

Наразі у Законі України «Про державі лотереї України» не передбачено інституту громадської ради, який має відстежувати ситуацію на ринку і рекомендувати Міністерству фінансів санкції стосовно порушників, а також пропонувати варіанти спрямування коштів, виручених державою за надання ліцензій операторам.

 

А також не передбачена соціальна спрямованість діяльності операторів державної лотереї. Якщо в його першому варіанті планувалось, що виручені кошти будуть направлятися на підтримку олімпійського руху в країні,  соціальні та культурологічні проекти, то з остаточної редакції документа ці статті були виключені.

 

Вважаю, що визначити параметри відрахування коштів, отриманих від проведення державних лотерей в Україні до спеціального фонду Державного бюджету має не Державний бюджет України, а саме Закон «Про державні лотереї в Україні». Державна лотерея – це фактично використання державою приватних грошей громадян. А тому ці гроші, як і передбачалося свого часу, при створенні державної лотереї, мають бути направлені на фінансування державних об’єктів олімпійської підготовки, лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, на фінансування культури, відновлення пам’ятників старовини. Тому ми вимагаємо передбачити ці норми в Законі, і тим самим унеможливити розподіл ресурсів в ручному режимі.

 

Такої ж думки й інший автор законопроекту А. Павловський, який переконаний, що якби кошти від лотереї почали працювати в інтересах громади, це допомогло б вирішити чимало соціальних проблем.

 

«Більше того, кожен громадянин, знаючи, що його гроші витрачені на лотерею – це фактично внесок в розвиток спорту чи культури, охочіше грав би саме в державну лотерею, а не шукав би підпільні казино та автомати», - переконаний А.Павловський.

 

Законопроектом пропонується внесення змін до Закону України «Про державні лотереї в Україні», в частині порядку використання коштів, отриманих від проведення державних лотерей на формування спеціального соціального фонду та створення Громадської ради, яка контролюватиме перерозподіл бюджету сформованому за рахунок відрахувань операторів державної лотереї України, відслідковуватиме ситуацію на ринку і надаватиме рекомендації Міністерству фінансів санкції відносно порушників, а також пропонуватиме варіанти спрямування коштів, виручених державою за надання ліцензій операторам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]