Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2013 10:34

Влада ввела податок на новонароджених

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Під виглядом турботи про породіль, влада хоче обібрати підприємства: з 1 липня набув чинності закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України про призначення та індексації пенсії», відповідно до якого підприємства, де працювали породіллі, змуш

Під виглядом турботи про породіль, влада хоче обібрати підприємства: з 1 липня набув чинності закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України про призначення та індексації пенсії», відповідно до якого підприємства, де працювали породіллі, змушені платити у державний фонд суму в розмірі кількох зарплат жінки - за період допологової та післяпологової відпустки. Саме з цих грошей держава колись, через кілька десятків років, і нарахує нинішнім молодим мамам незначну надбавку до пенсії, додавши до страхового стажу і ці кілька місяців. 

 

Насправді, це спосіб держави стягнути з підприємств ще трохи додаткових грошей в Держбюджет сьогодні і зараз, щоб закрити хоч якісь дірки. Таким чином, бізнес оплачуватиме роботу людини, що не працює на підприємстві, а працює в інтересах держави - народжує і виховує дитину, громадянина України.

 

Це ж ніщо інше як своєрідний податок на народження дитини. Тільки платить його не родина, а роботодавець. Якщо вже владі так треба забрати гроші у підприємців, то хай би змусили підприємства віддавати цей декретно-соціальний внесок (а це, нагадую, кілька зарплат) безпосередньо породіллям одразу по народженню дитини. В післяпологовий період ці кошти точно потрібніші молодим матусям, ніж колись потім.

 

Згідно внесених змін до закону, жінки, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах, будуть на цей період застрахованими особами. Ця відпустка – допологова та післяпологова - буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні пенсії.

 

Як на мене, статус «застрахованої особи» має бути віртуальним - тобто держава за ці місяці мала би сама собі сплачувати страховий внесок за жінку замість підприємства. Адже, як я вже наголошував, в цей час жінка не працює на підприємство, а працює безпосередньо на державу.

 

В нинішній ситуації зміни до закону призведуть до того, що невеличкі підприємства, що знаходяться на межі виживання - а таких завдяки податковому тиску і поборам усе більше - в тіньовий спосіб вирішуватимуть проблему зайвих витрат: звільнятимуть породіллю чи зменшуватимуть їй зарплату в останній перед декретом місяць, щоб платити згаданий внесок у меншому розмірі.


Я підготую зміни до цього закону, які покладуть згадані виплати на державу, хоч і розумію, що нинішня більшість ВРУ їх не підтримає.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]